Росія та Іран мають майже по 10 тисяч медпрацівників, хворих на коронавірус

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Росія та Іран мають майже по 10 тисяч медпрацівників, хворих на коронавірус

Mohsen Atayi / Wikipedia

Росія та Іран налічують по 10 тисяч хворих на коронавірус медиків. Обидві країни стикаються з перевантаженням лікарень і при цьому послаблюють карантин.

Як повідомляє Reuters, в Ірані наразі налічується близько 10 тисяч медпрацівників, хворих на коронавірус, ще 100 померли від ускладнень інфекції. Загалом у країні налічується понад 129 тисяч інфікованих і понад 7 тисяч померлих.

Міністерство охорони здоров’я Ірану закликало громадян не відзначати релігійне свято Рамазан-Байрам, що припадає цього року на 24 квітня, через підвищення ризику інфікування коронавірусом. Свято передбачає запрошення гостей, допомогу голодним, відвідування цвинтарів та обмін подарунками. В Ірані святкування також поєднують із подорожами країною.

Іран ще наприкінці квітня послабив більшість карантинних обмежень через побоювання економічної кризи, передумови якої також посилили санкції з боку США. При цьому протягом останніх двох тижнів статистика захворюваності у країні зростає. Зараз Іран посідає 10 місце у світі за кількістю інфікованих коронавірусом.

У Росії, яка посідає друге місце — понад 317 тисяч хворих, має нижчу смертність — яка на сьогодні складає понад 3 тисячі померлих. У країні налічується 9 479 інфікованих коронавірусом медпрацівників, ще 70 померли від хвороби.

Як повідомляє Associated Press, у медичній спільності Росії вважають, що офіційна статистика занижує реальні показники смертності серед їхніх колег, і кількість жертв насправді становить 250 медпрацівників.

Попри понаднормову працю у вкрай небезпечних умовах, російські лікарі стикаються з низькою оплатою праці та суспільним цькуванням. Зокрема, у Москві мешканці, які бачать медиків у захисних костюмах, побоюються, що ті розносять вірус. Через скарги на робочі умови російські медики отримують погрози з боку керівництва та правоохоронних органів.

За даними дослідників, у країні налічується понад 100 конспірологічних теорій, що виставляють винними у спалаху інфекції саме медиків: за одними теоріями, медики навмисно діагностують коронавірус, щоб більше заробити, а за іншими — медики допомагають уряду приховати справжню статистику захворюваності.