США відновили санкції ООН проти Ірану, які скасували в 2015 році. В ЄС виступали проти

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

США відновили міжнародні санкції проти Ірану, які вводилися резолюціями Ради Безпеки ООН і були скасовані в 2015 році після підписання Іранської ядерної угоди.

Про це йдеться на сайті Держдепартаменту США.

Сполучені Штати заявили про грубе невиконання Іраном його зобовʼязань за ядерною угодою та про те, що Рада безпеки ООН не змогла продовжити ембарго на поставки зброї Ірану, яке діяло 13 років. Санкції включають ембарго на поставки озброєння, передбачають заборону на збагачення та переробку ядерних матеріалів, заборону на випробування балістичних ракет, а також передачу Ірану ядерних технологій і технологій для створення балістичних ракет.

«Бездіяльність Ради безпеки відкрила б можливості для Ірану придбати різні види зброї, починаючи з 18 жовтня. На щастя для світу, США зробили відповідальні кроки, щоб цього не сталося», — сказано в повідомленні.

Як повідомляє Інтерфакс, голова Держдепу Майкл Помпео заявив, що США готові вживати заходів проти країн, які не вчинять так само. Американська сторона чекає, що всі члени ООН будуть «виконувати свої обовʼязки».

Раніше низка країн Євросоюзу заявили, що не збираються відновлювати санкції проти Ірану, оскільки США вийшли з ядерної угоди за власним бажанням у 2018 році. Зокрема, верховний представник ЄС із зовнішніх справ Жозеп Боррель заявив, що США не можуть в односторонньому порядку вимагати санкцій. Франція, Німеччина та Велика Британія також не підтримали США в цьому питанні.

Міністерство закордонних справ Ірану закликало ООН не давати США «навʼязувати всім свою волю». Іран закликає ввести санкції щодо США.