США хочуть відновити міжнародні санкції стосовно Ірану. У Європі — проти

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

США ініціювали в ООН процес відновлення міжнародних санкцій проти Ірану, які були скасовані у 2015 році.

Про це повідомив президент США Дональд Трамп, передає Fox News.

«Сьогодні я доручив держсекретареві Майклу Помпео повідомити Раду безпеки ООН про те, що США мають намір відновити всі раніше скасовані санкції ООН проти Ірану», — сказав він.

Водночас у Європі виступають проти такої ідеї. Зокрема, верховний представник ЄС із зовнішніх справ Жозеп Боррель заявив, що США не можуть в односторонньому порядку вимагати санкцій, оскільки у 2018 році вийшли з ядерної угоди з Іраном (СВПД).

«Як я неодноразово нагадував, США в односторонньому порядку припинили участь в СВПД на підставі президентського меморандуму 8 травня 2018 року і після цього не брали участь ні в яких заходах, повʼязаних із СВПД», — зазначив він.

Також спільну заяву випустили країни-учасниці ядерної угоди: Франція, Німеччина та Велика Британія. У ній вони теж не підтримали наміри США.

«Ми досі керуємося метою відстоювання авторитету і цілісності Радбезу ООН. Ми закликаємо всіх членів Радбезу ООН утриматися від дій, які тільки поглиблять розкол в Раді безпеки або чинитимуть серйозний негативний вплив на його роботу», — йдеться в заяві.

  • У січні 2019 року Велика Британія, Німеччина і Франція створили компанію INSTEX (Instrument In Support Of Trade Exchanges), яка дозволить компаніям з Євросоюзу торгувати з Іраном в обхід санкцій США. Американська влада у відповідь заявила, що запровадить санкції проти європейських компаній і банків, які працюватимуть з Іраном.
  • У Вашингтоні підкреслили, що санкції проти Ірану діятимуть, допоки Тегеран не виконає вимоги, що містять припинення підтримки тероризму та військової участі в Сирії, а також повне згортання ракетних та ядерних програм.