Розслідування BBC: В Ірані від коронавірусу померло втричі більше людей, аніж повідомляє уряд

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Розслідування BBC: В Ірані від коронавірусу померло втричі більше людей, аніж повідомляє уряд

skaman306 / Getty Images

В Ірані від коронавірусу померло втричі більше людей, аніж повідомляв уряд. Про це йдеться в розслідуванні перської служби BBC.

У розслідуванні зазначено, що станом на 20 липня в Ірані майже 42 тисячі людей померли із симптомами COVID-19. Однак в офіційних даних Міністерства охорони здоровʼя Ірану станом на цю ж дату йшлося про 14,5 тисячі людей.

Дані журналістам надіслало анонімне джерело, «аби пролити світло на правду і покласти край політичним іграм». Надіслана інформація містить подробиці щоденних надходжень пацієнтів до лікарень у всій країні, включно з іменами, віком, статтю, симптоми, датою і кількістю днів, проведених у лікарні.

У даних йдеться, що кількість інфікованих також майже вдвічі перевищує офіційні цифри: 451 024 проти 278 827. Згідно з отриманими медичними записами, першу смерть в Ірані від коронавірусу зафіксували 22 січня — це було майже за місяць до того, як там виявили перший офіційний випадок захворювання. Першу смерть від коронавірусу Іран підтвердив 19 лютого, «хоча на той час померлі вже 52 особи».

Примітно, що у країні 1 916 померлих були не з Ірану — це вказує на непропорційну кількість смертей серед мігрантів і біженців із сусіднього Афганістану.

Також відомо, що початковий показник зростання смертності набагато динамічніший за цифри Міністерства охорони здоровʼя. До середини березня він упʼятеро перевищував офіційний показник.

У кінці третього тижня березня в Ірані ввели карантин, внаслідок чого зменшилась кількість хворих і померлих. Але оскільки наприкінці травня уряд послабив карантин, число заражень і смертей знову почало зростати.