«Руйнує незалежність НБУ». Рожкова прокоментувала перерозподіл повноважень у Нацбанку

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Руйнує незалежність НБУ». Рожкова прокоментувала перерозподіл повноважень у Нацбанку

National Bank Of Ukraine / Flickr

Перший заступник голови Національного банку Катерина Рожкова розкритикувала перерозподіл повноважень у НБУ, згідно з яким вона втратила повноваження із банківського нагляду.

Про це вона написала у Facebook.

«По-перше, такий підхід не відповідає кращим світовим практикам. По-друге, таке рішення руйнує колегіальність і створює загрози для прийняття Національним банком по-справжньому неупереджених рішень», — написала Рожкова.

По-третє, на її думку, це не відповідає принципам незалежності, які були закладені в основу трансформації Національного банку у 2014—2015 роках. «Нагадаю, ця трансформація проводилася з урахуванням вимог МВФ», — додала вона.

  • 21 жовтня Правління Національного банку України вирішило перерозподілити повноваження членів правління і створило нову вертикаль влади в цій установі.
  • 5 жовтня Рада Національного банку оголосила догану і висловила недовіру членам ради Катерині Рожковій та Дмитру Сологубу. Приводом для цього стали порушення розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ і вимог Кодексу законів про працю.