Посольство США порадило своїм громадянам залишити Білорусь. Або запасатися їжею та водою

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Посольство США порадило своїм громадянам залишити Білорусь. Або запасатися їжею та водою

TUT.BY / скнріншот

Посольство США у Мінську рекомендувало своїм громадянам залишити Білорусь.

Про це пише Deutsche Welle.

Таке рішення посольство ухвалило через «народний ультиматум», термін якого спливає 25 жовтня. Після нього білоруська опозиція анонсувала протести, страйки, блокування руху транспорту та інші заходи. У посольстві не виключають, що за такої ситуації правоохоронні органи та учасники протестів можуть вдатися до насильства.

«У звʼязку з цим посольство радить громадянам США вивчити можливість залишити країну літаком або наземним транспортом. Рекомендується також уникати місць масових заходів і стежити за місцевими новинами. Створіть щонайменше триденний запас їжі, води, ліків, готівки та інших предметів першої необхідності на випадок надзвичайних ситуацій», — цитує видання американське посольство.

Крім того, дипмісія рекомендує завжди мати при собі посвідчення особи державного зразка, зокрема паспорт США з чинною білоруської візою або штампом про перетин кордону у разі безвізового вʼїзду.

  • Напередодні одна з лідерок білоруської опозиції Світлана Тихановська підтримала всіх, хто приєднається до страйку, якщо Лукашенко не виконає ультиматум — до 25 жовтня він має оголосити про відставку, припинити насильство та звільнити політв’язнів.
  • Під час протестів проти фальсифікацій на виборах президента Білорусі, на яких ушосте начебто переміг Олександр Лукашенко, від міліцейського насильства постраждали понад 1 300 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.