«Діти не повинні витрачати час на свої смартфони». Депутат «Євросолідарності» Гончаренко пропонує заборонити гаджети у школах

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Діти не повинні витрачати час на свої смартфони». Депутат «Євросолідарності» Гончаренко пропонує заборонити гаджети у школах

Pixabay

Депутат від фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко запропонував обмежити використання гаджетів у школах, щоб унеможливити булінг, крадіжки, домагання та обмін «характерними» зображеннями. Відповідний законопроєкт зареєстрований у Верховній Раді.

На переконання депутата, через соцмережі та відеоігри дітям не вистачає часу на спілкування з батьками, спорт, домашні завдання та «ігри з друзями».

«Коли діти замість того, щоб відпочивати на перервах, зависають у телефонах — це ще й брак спілкування з однолітками. Бо з гаджетами, як загалом у житті, спрацьовує правило: усе добре, але в міру», — йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Гончаренко пропонує додати в закон про повну загальну середню освіту обмеження на використання гаджетів під час занять — крім випадків, коли це передбачено темою уроку чи особливими потребами окремих учнів.

Останнє слово щодо використання смартфонів, планшетів і навіть смартгодинників у школах залишиться за директорами.

Як пояснює додаток до законопроєкту, такі обмеження допоможуть дітям зосередитися на заняттях, «навчитися спілкуватися один з одним», зменшити використання соцмереж, а також «скоротити випадки інтернет-булінгу».

«Заборона на використання мобільних телефонів дозволить боротися зі значною частиною недоброзичливості, що спостерігається в закладах (рекет, злодійство, домагання), та обмежити наражання на найменші шокуючі, жорстокі чи характерні зображення», — пояснює документ.

Депутат також наводить позитивні приклади заборони гаджетів у школах інших країн, зокрема в Таджикістані.