«ОПОРА»: Лист СБУ до «Євросолідарності» з вимогою інформації про кандидатів на Донбасі — російський фейк

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«ОПОРА»: Лист СБУ до «Євросолідарності» з вимогою інформації про кандидатів на Донбасі — російський фейк

Палінчак Михайло / УНІАН

Лист, який нібито надіслала СБУ партії «Європейська солідарність» з вимогою надати інформацію про кандидатів на місцевих виборах у Донецькій та Луганській областях, є провокацією російської пропаганди.

Про це заявив громадянський рух «ОПОРА», який дослідив цей документ.

Для вивчення цієї ситуації «ОПОРА» заручилася підтримкою «Лабораторії цифрової безпеки» (Україна) та Міжнародного центру оборони та безпеки (Естонія). Організація звернулася до Центрального апарату «Євросолідарності» з проханням надати інформацію про цей лист. Зʼясувалося, що лист відправляли з електронної скриньки [email protected], хоча за інформацією з сайту СБУ електронна адреса ГУ СБУ у Донецькій та Луганській областях інша — [email protected].

«І хоча адреси скриньок не збігаються, партія отримала лист з вебдомену СБУ (ssu.gov.ua), що не могло не насторожувати. Проте в сучасному інформаційному світі існує безліч способів підробити відправника електронного листа (Email-spoofing), якими доволі часто користуються інтернет-шахраї та спецслужби іноземних держав», — пояснює «ОПОРА». Для того щоб визначити справжній домен відправника, дізнатися потенційні IP-адреси, з яких надсилався лист, і переконатися в його автентичності, «ОПОРА» отримала eml-файл листа.

Активісти зʼясували, що насправді лист надіслано з безкоштовної скриньки з поштової інфраструктури російського Rambler. Проте IP-адреса відправника — київська, що може вказувати на орендований проксі-сервер зі встановленим поштовим клієнтом.

«Сам PDF-файл листа було створено за допомогою дуже старої версії Office Word 10, що може означати використання віртуальної машини або незадовільний стан використаного програмного забезпечення», — додає «ОПОРА». Автором файлу було вказано «Гаріка», а параметр Language (Мова) у файлі зазначений як російська. Згідно з метаданими документа, його було створено 4 грудня 2015 року.

На підставі цього «ОПОРА» закликала СБУ вивчити цю ситуацію, щоб встановити зловмисників або їхнє походження.

  • 6 вересня депутат фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко повідомив, що партія отримала листа від СБУ Донецької та Луганської областей із вимогою надати інформацію про своїх кандидатів на місцевих виборах у цих областях.
  • Служба безпеки України офіційно заявила, що співробітники спецслужби не надсилали до партії «ЄС» жодних листів такого змісту.