Зеленський назвав причиною затримки траншу МВФ «протидію окремих людей»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Зеленський назвав причиною затримки траншу МВФ «протидію окремих людей»

Pavlo Gonchar / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Затримка траншу від Міжнародного валютного фонду пов’язана з протидією окремих людей, які лобіюють власні інтереси.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю «Осінь-2020: перемоги та виклики» чотирьом українським телеканалам.

«Є вимоги Міжнародного валютного фонду. Я вважаю, що ми всі виконали. Це моя особиста думка. Але я вважаю, і це правда, що і всередині країни, і ззовні є люди, які працюють проти держави. І вони, повірте мені, лобіюють свої інтереси, свою зацікавленість, щоб стабільності в Україні не було», — сказав він.

За словами Зеленського, ці люди наразі перебувають у політиці.

«Я не хочу перед виборами називати їхні прізвища. Я розумію, що вони роблять і які кошти вони вкрали у держави і зараз їх витрачають на лобізм на Заході», — додав президент, зауваживши, що зараз Україна не може обійтися без західних грошей.

Водночас голова Національного банку Кирило Шевченко під час брифінгу 22 жовтня висловив сподівання, що Україна отримає транш до кінця 2020 року.

«Співпраця з Міжнародним валютним фондом дасть змогу і надалі виконувати зовнішні зобовʼязання держави, збільшити міжнародні резерви до $29—30 млрд у наступних роках. Як і раніше, ми очікуємо надходження чергового траншу МВФ вже наприкінці цього року», — наголосив він.

Шевченко зазначив, що підтримка від МВФ необхідна також і для відновлення української економіки, а значне відтермінування або призупинення виконання зобовʼязань перед МВФ може не тільки сповільнити економічне відновлення, але й суттєво погіршити інфляційні та девальваційні очікування.