Міністр Степанов: Українська вакцина від COVID-19 пройшла доклінічні випробування. На її виготовлення треба понад 100 мільйонів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Міністр Степанов: Українська вакцина від COVID-19 пройшла доклінічні випробування. На її виготовлення треба понад 100 мільйонів

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

В Україні завершили доклінічну фазу випробувань вакцини від коронавірусу. Про це на брифінгу розповів міністр охорони здоровʼя Максим Степанов.

«У вівторок ми разом з науковцями презентували президенту роботу, яка тривала 6 місяців — від розробки до проходження доклінічної фази. Ця фаза складається з декількох великих моментів. Можемо сказати, що вона пройдена, що в рамках проведення цієї доклінічної фази було зʼясовано, що цей кандидат на вакцину має досить хороші перспективи», — заявив Степанов.

Далі має розпочатися «доволі тривала» клінічна фаза випробувань. Її проводитимуть за повної підтримки держави. Президент компанії DiaPrep System Inc., яка займалася розробкою, Михайло Фаворов заявив, що українську вакцину зможуть виготовити не раніше ніж через рік.

Степанов додав, що її виготовлення коштуватиме державі приблизно 100—150 мільйонів гривень. Також він зазначив, що українська вакцина є оригінальною і відрізняється від решти вакцин, які зараз проходять клінічні випробування.

Президент Володимир Зеленський заявив, що готовий випробувати на собі вітчизняну вакцину, якщо вона успішно пройде випробовування.

«Але, незважаючи на нашу українську вакцину, якщо у когось підтверджена вакцина буде раніше, ми будемо її закуповувати в будь-якому разі. Ми не чекатимемо нашої, але потім її теж додамо. Бо з COVID ми будемо боротися не один рік. Вакцина буде працювати багато років», – додав він.