Розвідка США заявила, що Росія та Іран отримали дані американських виборців. Країни відповіли на звинувачення

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Директор національної розвідки США Джон Реткліфф і директор ФБР Кріс Рей заявили на пресконференції, що Іран і Росія отримали інформацію про американських виборців і намагаються на них впливати напередодні виборів президента, призначених на 3 листопада.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

За їхніми словами, Росія та Іран отримали дані з різних джерел, але звідки саме — поки невідомо. Можливо, їх роздобули шляхом хакерських атак або через «даркнет». Деяка інформація про виборців є у відкритому доступі.

Реткліфф розповів, що Іран розсилає електронні листи з погрозами, щоб викликати соціальне невдоволення і нашкодити президенту Дональду Трампу. Він зазначив, що такі листи отримали виборці-демократи у принаймні чотирьох штатах. Листи підписані ультраправою групою Proud Boys, яка нібито готова покарати виборців за вибір на користь демократа Джо Байдена.

За словами директора розвідки, Іран теж поширює дезінформацію в інтернеті, зокрема відео, в якому йдеться, що люди можуть голосувати за підробленими бюлетенями навіть з-за кордону.

Подібних дій з боку Росії розвідка не спостерігала, але впевнена, що РФ точно використовує отриману інформацію у своїх цілях. Зокрема, йдеться про подачу неправдивої інформації виборцям, яка повинна підірвати довіру до американської демократії.

Реакція Ірану і Росії

Представник Міністерства закордонних справ Ірану Саїд Хатібзаде назвав звинувачення необґрунтованими, передає AFP. «Це необґрунтовані претензії напередодні виборів, щоб потім просувати свій недемократичний і заздалегідь визначений сценарій, перекладаючи вину», — сказав дипломат.

У Росії звинувачення назвали вже звичними. «Звинувачення сиплються щодня, вони всі абсолютно безпідставні, вони ні на чому не ґрунтуються, швидше за все, це данина внутрішньополітичним процесам, повʼязаним із виборами, що наближаються», — сказав прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков.