У МВС Білорусі повідомили, що з вересня до ЄС виїхали 10 тисяч людей. Ще три тисячі — до України

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У МВС Білорусі повідомили, що з вересня до ЄС виїхали 10 тисяч людей. Ще три тисячі — до України

Мусиенко Владислав / УНИАН

У Департаменті міграції та громадянства МВС Білорусі повідомили, що з початку осені до країн-членів ЄС та України виїхали щонайменше 13 тисяч білорусів.

Про це розповів очільник департаменту Олексій Бєгун, пише БЕЛТА.

За його словами, Білорусь відслідковує процес міграції, зокрема і через те, що країни надали білорусам багато преференцій для виїзду. Але, на його думку, ситуація не критична і не шкодить трудовим ресурсам Білорусі.

«Ми зробили розбивку по всіх категоріях громадян, врахували, скільки неповнолітніх, пенсіонерів, непрацюючих. На територію Польщі був найбільший вʼїзд — близько 10 тис. людей. Латвія і Литва — набагато менше. Образно кажучи, не більше 500 людей виїхали в ці дві країни. І тут потрібно враховувати, чому люди не повертаються. Зокрема це умови карантину, які встановлені країнами. Тому міграційна тенденція буде видна за підсумками кварталу і взагалі шести місяців», — пояснив він.

До України ж, за його словами, виїхали близько трьох тисяч білорусів. У МВС вважають, що все це трудова міграція, а не виїзд у зв’язку з політичними подіями в країні.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі «інавгурацію», про яку нікому не повідомили.
  • Під час протестів проти фальсифікацій на виборах президента Білорусі, на яких ушосте начебто переміг Олександр Лукашенко, від міліцейського насильства постраждали щонайменше 1 376 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.