НАТО створить космічний центр на авіабазі Рамштайн для боротьби з Росією і Китаєм

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністри оборони 30 країн-членів НАТО домовляються про створення космічного центру на американській авіабазі Рамштайн (Німеччина) для стримування загроз від Росії і Китаю. Створення центру буде узгоджено в ході зустрічі 21 жовтня.

Як повідомляє німецька газета Süddeutsche Zeitung, центр буде передусім займатися наглядом за космічним простором і збирати дані про можливі загрози супутникам НАТО і комерційним апаратам країн-союзників. Передбачається, що центр у майбутньому стане командним пунктом управління обороною.

За словами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, для альянсу космос є важливою зоною для навігації, збору розвідувальних даних, комунікації та відстеження пусків ракет, передає DW.

Як пише Politico, Столтенберг вчергове раз закликав світ відмовитись від мілітаризації космосу, але додав, що центр буде вести боротьбу в першу чергу з протисупутниковими системами Росії та Китаю, які можуть виводити з ладу або збивати супутники союзників, створюючи небезпечні уламки на орбіті.

На початковому етапі центр координуватиме космічну підтримку операцій НАТО і буде вести обмін даними, зібраними, зокрема, з більш ніж 2 000 супутників альянсу, які зараз обертаються навколо Землі.