Євросоюз створить єдиний орган оборони, який розроблятиме космічну зброю

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Євросоюз створить єдиний орган оборони, який розроблятиме космічну зброю

NATO / Flickr

Європейський Союз створить новий орган оборони, який керуватиме збройними силами і розроблятиме космічну зброю. Про це заявила новопризначена голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка раніше обіймала посаду міністра оборони Німеччини, повідомляє Reuters.

Новий орган оборони будуватиметься згідно військового пакту ЄС, підписаного наприкінці 2017 року для інтеграції засобів захисту, розробки новітнього озброєння та сприяння швидкому розгортанню військ.

Забезпечувати ці плани буде бюджет у €13 млрд, запропонований для спільного розвитку та закупівлі зброї. Наразі уряди країн-членів ЄС планують поступово його збільшувати. На переконання деяких з них, поворотною точкою у цьому процесі після багатьох років урізання військових витрат стало захоплення Криму Росією у 2014 році.

«Європейський Союз ніколи не буде військовим альянсом. Але держави-члени ЄС багато разів наголошували, що необхідність спільних закупівель для їхніх збройних сил має надзвичайно важливе значення», — підкреслила голова Єврокомісії.

За її словами, ці плани цілком задовольняють військовий блок НАТО, до якого входить більшість держав-членів ЄС. Наразі Вашингтон підтримує ініціативу, проте застерігає від виключення американських компаній з оборонних контрактів.

Особливою сферою військових інновацій ЄС є космос — блок планує спільно розробляти засоби оборони за прикладом Китаю, Росії та США, здатних знищувати ворожі ракети та супутники над атмосферою.