ФБР не вважає Росію причетною до публікації листів сина Байдена. Розвідка впевнена у зворотному

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
ФБР не вважає Росію причетною до публікації листів сина Байдена. Розвідка впевнена у зворотному

Teresa Kroeger / Getty Images for World Food Program USA

Федеральне бюро розслідувань не вважає, що Росія причетна до публікації газетою New York Post листів, які нібито належать Хантеру Байдену, синові кандидата у президенти США від Демократичної партії Джо Байдена.

Про це повідомляє Fox News.

«ФБР володіє ноутбуком, який містить електронні листи Хантера Байдена, і погоджується з оцінкою директора Національної розвідки Реткліффа про те, що електронні листи не були частиною російської дезінформаційної кампанії», — йдеться в повідомленні.

Водночас видання Politico опублікувало лист, який підписали понад 50 колишніх високопосадовців розвідки США. На їхню думку, історія з Хантером Байденом має всі ознаки російської кампанії з дезінформації.

Вони заявили, що їхній досвід у галузі національної безпеки змушує їх підозрювати, що «російський уряд зіграв значну роль у цій справі». «Якщо ми маємо рацію, то Росія намагається вплинути на те, як американці проголосують на цих виборах, і ми твердо віримо, що американці повинні знати про це», — написали автори листа.

Розвідники заявили, що у них немає прямих доказів причетності Росії, однак існує «низка факторів, які змушують підозрювати російське втручання».

«Така операція була б сумісна з російськими цілями, викладеними недавно розвідувальним співтовариством: створити політичний хаос у Сполучених Штатах і поглибити політичні розбіжності, а також зашкодити кандидатурі колишнього віцепрезидента Байдена і тим самим допомогти кандидатурі президента Трампа», — йдеться в листі.

Лист надав виданню колишній головний помічник директора ЦРУ Джона Бреннана — Нік Шапіро. Він підкреслив, що під листом підписалися колишні співробітники розвідки, які працювали на останніх чотирьох президентів США, включно з Дональдом Трампом.

  • 14 жовтня газета New York Post опублікувала нібито листування Хантера Байдена з високопосадовцем української компанії Burisma Вадимом Пожарським. У ньому йдеться про те, що Джо Байден, перебуваючи на посаді віцепрезидента США, у 2015 році завдяки синові зустрічався з Пожарським, хоча пізніше стверджував, що таких контактів ніколи не мав.
  • Американська розвідувальна спільнота ще місяць тому дійшла висновку, що злам пошти Burisma випливе як «жовтневий сюрприз» перед виборами президента. У витоку листування Хантера Байдена і представника Burisma звинувачують військову розвідку Росії та говорять про повторне втручання у вибори, як це було у 2016 році.