«Це провал». США відмовилися від пропозиції Путіна продовжити ядерну угоду без додаткових умов

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Це провал». США відмовилися від пропозиції Путіна продовжити ядерну угоду без додаткових умов

Радник президента США з національної безпеки Роберт О'Браєн.

U.S. Department of State / Flickr

США відмовилися від пропозиції президента Росії Володимира Путіна продовжити Договір про обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) без будь-яких умов. Про це у Twitter повідомляє Рада нацбезпеки США.

«Сполучені Штати запропонували продовжити новий договір СНО на один рік в обмін на обмеження для Росії та США щодо всіх ядерних боєголовок протягом цього періоду. Це було б перемогою для обох сторін, і ми вважали, що росіяни готові прийняти цю пропозицію. [...] Сьогоднішня відповідь президента Путіна про продовження нового договору СНО без заморожування ядерних боєголовок — це провал», — заявив радник президента США з нацбезпеки Роберт ОʼБраєн.

За його словами, США серйозно ставляться до контролю над озброєннями, який забезпечує безпеку всього світу.

«Ми сподіваємося, що Росія перегляне свою позицію, перш ніж почнеться гонка озброєнь, що коштуватиме дуже дорого», — додав він.

Нагадаємо, Путін запропонував продовжити договір без будь-яких умов. За його словами, якщо це відбудеться, то сторони зможуть провести переговори за всіма наявними у них питаннями.

Договір «СНО-3»

Угоду підписали президенти Росії та США Дмитро Медведєв і Барак Обама у квітні 2010 року. Документ передбачає скорочення розгорнутих ядерних боєзарядів до 1 550 одиниць. Термін дії угоди закінчується у лютому 2021 року.

  • У вересні Трамп звинуватив Росію у крадіжці в американців інформації про гіперзвукові ракети, на основі якої вона розробила свою зброю.
  • 7 жовтня Північний флот Росії випробував гіперзвукову крилату ракету «Циркон». Вона призначена для знищення морських цілей на відстані у 500 км і невдовзі має замінити важку протикорабельну ракету П-700 «Граніт».