«Без будь-яких умов». Путін пропонує США продовжити угоду про скорочення наступального озброєння

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Без будь-яких умов». Путін пропонує США продовжити угоду про скорочення наступального озброєння

Morning Calm Weekly Newspaper / Flickr

Президент Росії Володимир Путін запропонував продовжити на рік чинний договір зі США про обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) без будь-яких умов.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

За словами Путіна, якщо це відбудеться, то сторони зможуть провести переговори за всіма наявними у них питаннями. Також російський президент доручив міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову донести позицію Москви до Вашингтону.

Як пише видання, адміністрація президента США Дональда Трампа наполягала на включенні до цієї угоди Китаю, але російська сторона не погодилася. При цьому спецпредставник президента США з контролю над озброєннями Маршалл Біллінгслі повідомив, що Вашингтон перед президентськими виборами готовий до продовження договору на обмежений термін і без цієї умови. За словами Біллінгслі, сторони вже досягли принципової угоди.

Договір «СНО-3»

Угоду підписали президенти Росії та США Дмитро Медведєв і Барак Обама у квітні 2010 року. Документ передбачає скорочення розгорнутих ядерних боєзарядів до 1 550 одиниць. Термін дії угоди закінчується в лютому 2021 року.

  • У вересні Трамп звинуватив Росію у крадіжці в американців інформації про гіперзвукові ракети, на основі якої вона розробила свою зброю.
  • 7 жовтня Північний флот Росії випробував гіперзвукову крилату ракету «Циркон». Вона призначена для знищення морських цілей на відстані у 500 км і невдовзі має замінити важку протикорабельну ракету П-700 «Граніт».