«Помитися не пускають, спиш на балках». Баскетболістка Левченко розповіла про умови в мінському СІЗО

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Помитися не пускають, спиш на балках». Баскетболістка Левченко розповіла про умови в мінському СІЗО

tut.by

Білоруська баскетболістка Олена Левченко, затримана за участь в акціях протесту в Мінську, назвала «знущанням» умови утримання в мінському слідчому ізоляторі.

Про це повідомляє TUT.by.

«Просто не можу зрозуміти, чому ставлення таке до людей. Коли 13 діб спиш просто на холодних балках, коли в камеру на чотирьох осіб підкидають пʼяту, і хтось спить на підлозі. При цьому в ІТТ, де пробула першу добу, було цілком нормальне ставлення. А в ЦІП не пускали помитися, доводилося спати на балках, не працювала каналізація», — розповіла Левченко. Площа кімнати, в якій тримали затриманих, за словами баскетболістки, не більша, ніж 20 квадратних метрів.

Левченко розповіла, що після ізолятора у провулку Окрестіна її відвезли до Ленінського райуправліня міліції, де «ставлення було нормальним». При цьому інші подробиці баскетболістка озвучити поки не готова. Також вона утрималася від відповіді на запитання про те, чи планує виїхати з Білорусі.

Олена Левченко — одна з найкращих баскетболісток в історії Білорусі. Вона виступала за збірну з 2001 року, двічі грала у складі національної команди на Олімпійських іграх. У 2010 році зіграла у фіналі жіночої НБА і була визнана кращою центровою Чемпіонату світу. Зараз Левченко підтримує рух спортсменів проти насильства і фальсифікацій на виборах. Вона неодноразово брала участь в мирних акціях за відставку Лукашенка і проведення нових президентських виборів.

30 вересня спортсменку затримали в мінському аеропорту перед вильотом на планову реабілітацію. Через кілька годин відбувся суд, що проходив через відеозвʼязок — сама спортсменка в цей час перебувала в Центрі ізоляції правопорушень. Тоді її заарештували на 15 діб за «участь у несанкціонованих масових заходах».

  • Під час протестів проти переобрання президентом Білорусі Олександра Лукашенка, від міліцейського насильства постраждали щонайменше 1 376 осіб. Кожна третя людина отримала серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.