Кравчук здивований «істерикою» через питання Зеленського щодо Донбасу. І розповів, що проєкт ВЕЗ розробляли ще за його президентства

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Кравчук здивований «істерикою» через питання Зеленського щодо Донбасу. І розповів, що проєкт ВЕЗ розробляли ще за його президентства

Марків Михайло / УНІАН

Глава української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив, що здивований «істерикою» через запитання Володимира Зеленського про вільну економічну зону на Донбасі, яке планують винести на всеукраїнське опитування в день місцевих виборів 25 жовтня.

Про це він сказав в ефірі каналу «Україна 24».

«Президент має право знати думку людей, і я дуже здивований істерикою, я не скажу менше, саме так, канали звинувачують президента в усіх смертних гріхах тільки за одне — що він хоче знати думку людей. Просто перейшли всі лінії. Скажу відразу: я підтримую ідею президента, його право знати думку людей з тих питань, які цікавлять людей і самого президента», — сказав Кравчук.

Він розповів, що проєкт вільної економічної зони розробляли ще за часів його президентства, і він переконаний, що вільна економічна зона на Донбасі сприятиме організації життя та місцевого самоврядування в регіоні.

«У 1993 році ми заснували пілотний проєкт вільної економічної зони в Донецькій і Луганській областях. Він не зміг бути реалізований, тому що в 1994 році почалася підготовка, потім вибори президента, це мʼяко, але перестало існувати. Зараз, я думаю, відновлення можливості в цих регіонах встановити особливий статус при використанні законів, інвестицій сприятиме організації життя та місцевого самоврядування. Шість років війна, щось потрібно шукати. Шукати реальні виходи з ситуації», — наголосив Кравчук.

При цьому він підкреслив, що опитування не матиме юридичних наслідків. «Сказати, що так і буде — це перебільшення, оскільки це опитування не має юридичних наслідків. Просто думка людей. А чи буде вона реалізована в законодавчому плані — це вже питання влади, питання Верховної Ради», — сказав Кравчук.

На думку голови делегації в ТКГ, вільна зона — це шлях до припинення війни. «Створюються передумови для того, щоб не було війни», — сказав Кравчук і наголосив, що не йдеться про особливий статус цих регіонів.

  • 13 жовтня Володимир Зеленський заявив, що підготував пʼять запитань до українців, на які вони в добровільному порядку можуть відповісти в день місцевих виборів. Зеленський озвучує по одному запитанню на день.
  • В Офісі президента наголосили, що опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків. А 25 жовтня хочуть дізнатися, що «насправді думає народ», а також поставлять ті запитання, які «ніхто та ніколи» не хотів ставити українцям напряму.
  • Перший віцеспікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що опитування буде пробником референдуму, і не виключив, що деякі запитання з опитування можуть потім винести на референдум.
  • У «Слузі народу» заявили, що опитування в день місцевих виборів фінансуватиметься не з бюджету, а за рахунок волонтерів і соціологічних служб.