Корбан розповів, чому не спілкується з Коломойським, і про «навмисну тактику» олігарха не сплачувати всі борги: Він і Зеленському винний

Автори:
Вікторія Мартинюк, Марія Жартовська
Дата:
Корбан розповів, чому не спілкується з Коломойським, і про «навмисну тактику» олігарха не сплачувати всі борги: Він і Зеленському винний

Олександр Течинський / «Бабель»

Бізнесмен Геннадій Корбан припинив спілкуватися з олігархом Ігорем Коломойським у 2019 році – після кількох їхніх розмов напередодні другого туру президентських виборів. Про це він розповів в інтерв’ю «Бабелю».

Корбан знайомий з Коломойським близько двадцяти років і каже, що тому «тонко його відчуває». «Я знаю, про що він думає, що він скаже наступної миті, як відповість цій людині та цій людині, як відреагує у тій чи іншій ситуації. Відносини з ним — це як вʼязке болото», — каже він.

Бізнесмен, характеризуючи Коломойського, розповідає і про його «унікальну рису»: «Навіть коли він свариться з людьми, він не свариться до кінця. Він може судитися з [бізнесменом Віктором] Пінчуком, але при цьому дзвонити йому і розмовляти, коли [у судах йде] заруба не на життя, а на смерть. Така ж історія — з Петром Порошенком і Олександром Грановським».

Корбан також пригадує, що прямо запитував Коломойського, чому він не захистив його від кримінального переслідування, коли президентом ще був Петро Порошенко. Але олігарх не знайшов, що відповісти. При цьому Корбан додає, що Коломойський на той момент вважав його вже «списаною історією».

«Для мене досі той момент залишається загадкою. […] Потрібно знати Коломойського. У нього з Порошенком тривав діалог про якісь справи: рефінансування, ПриватБанк тощо. […] Другий момент: у голові Коломойського Корбан — це була списана історія. Потрібно було швиденько Ігоря Палицю зробити главою партії [УКРОП]. Із Палицею простіше, тому що Корбан заперечував і ніколи не залежав від Коломойського ні фінансово, ні якось іще. Усі люди, які перебувають поруч із ним, від нього залежать. Він їм усім винний. Ми ж співпрацювали на взаємовигідних умовах», — розповів бізнесмен.

Корбан також зазначає і «навмисну тактику» Коломойського — «бути винним». І вважає, що президенту Володимиру Зеленському той теж винний. «Поки [Коломойський] не платить — ти до нього привʼязаний. Увесь час за ним ходиш, тому що він тобі винний. Багато партнерів загубилися, тому що сподівалися, що він щось дасть. А він нічого не дає. […] Потрібно просто плюнути на ці борги і все. Списати для себе. Не брати слухавку і не слухати цей кошмар. Він [гроші] ніколи не поверне. У нього тепер до команди Зеленського купа скарг: йому не повернули ПриватБанк, це не зроблено, те не зроблено. Буде ось такий список претензій і виявиться, що насправді вони йому винні», — додає Корбан.

Бізнесмен також вважає, що Коломойському, якого називає «дуже поганим менеджером», не потрібні ні сам ПриватБанк, ні компенсація за його націоналізацію. На думку бізнесмена, в олігарха єдина мета — «підписати мирову угоду з державою в особі Зеленського».

«Ви думаєте, він виніс 5 мільярдів доларів з банку? Ні. Він їх витратив. Про*бав, вибачте на слові. Із 2008 року він черпав звідти, інвестував у провальні проєкти. […] Оперував виключно грошима вкладників. […]Насправді, йому не потрібні ні ПриватБанк, ані компенсація. Це звичайний блеф, який він використовує як публічну позицію. Насправді за цим стоїть єдина мета — підписати мирову угоду з державою в особі Зеленського. Після мирової угоди, за задумом Коломойського, держава знімає всі претензії. На це він розраховував від самого початку, оскільки, підписуючи мирову угоду з державою, він звільняється від усіх своїх судових процесів, які тривають у Великій Британії, США, Швейцарії, на Кіпрі та в Ізраїлі», — наголосив Корбан.

  • Геннадій Корбан — український бізнесмен і колишній політик. Був заступником Ігоря Коломойського, коли той очолював Дніпропетровську ОДА, та головою партії УКРОП. З олігархом знайомий понад двадцять років. У жовтні 2015 року його затримали і посадили в СІЗО, але у вересні 2017 року ГПУ зняла з нього усі звинувачення. На той момент Корбан вже виїхав з України, оскільки суд скасував його арешт. У грудні 2017 року він повернувся до України.
  • 19 червня презентували новостворену партію «Пропозиція», до складу якої увійшли мери кількох українських міст. Одним із головних облич цієї партії став мер Дніпра Борис Філатов, теж колишній соратник Ігоря Коломойського.