Путін після візиту Медведчука до Росії вирішив зняти санкції з трьох українських підприємств

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Росія вирішила зняти дзеркальні обмежувальні заходи з української компанії «Брацлав», Барського машинобудівного заводу і Рубіжанського картонного комбінату, а також дозволити постачання обладнання та продукції.

Про це заявив президент РФ Володимир Путін під час наради з членами уряду 14 жовтня.

«Як відомо, не ми вводили ці обмеження. Всі дії з нашого боку тільки у відповідь. Ми завжди готові до відновлення повноформатної взаємодії з Україною. Рівень і глибина кооперації між нашими підприємствами були дуже високими, і це приносило взаємну користь, взаємну вигоду, зберігало робочі місця, забезпечувало людей гідною заробітною платою. Ми готові до відновлення повноформатної взаємодії з українськими партнерами. Давайте будемо вважати, що це перший крок і жест доброї волі з нашого боку», — сказав він.

Зняти санкції з українських підприємств запропонував премʼєр-міністр Росії Михайло Мішустін, який зазначив, що за дорученням Путіна обговорив із депутатом від «Опозиційної платформи — За життя», кумом Путіна Віктором Медведчуком «прохання українських промисловців» відкрити доступу до російського ринку.

Зазначимо, вінницька компанія «Брацлав» виробляє сільськогосподарську техніку та обладнання, створює проєкти тваринницьких комплексів.

Барський машинобудівний завод, який розташований у Вінницькій області, виробляє технологічне обладнання для різних галузей промисловості — від газових котлів до контейнерів для сміття.

Рубіжанський картонно-тарний комбінат (Луганська область) виготовляє картон для плоских шарів, папір для гофрування і гофрований картон.

  • Віктор Медведчук відвідав президента Росії Володимира Путіна в його підмосковній резиденції Ново-Огарьово 6 жовтня.
  • Торік Медведчук двічі їздив до Путіна, саме напередодні виборів — у березні та липні. На 25 жовтня в Україні заплановані місцеві вибори. Медведчук літав разом із сімʼєю в окупований Крим на початку серпня — там він святкував своє 66-річчя. У ті дні журналісти фіксували там і літак з авіапарку Путіна.
  • Сімʼя Медведчука володіє у Криму бізнесом, який зʼявився там вже після російської анексії. Крім того, його дружина контролює російський «Новошахтинський завод нафтопродуктів». Підприємство потрапило у рейтинг «200 найбільших приватних компаній Росії-2020» за версією російського Forbes, обійшовши таких гігантів, як найбільший в Росії виробник металургійного вугілля «Сибірський антрацит» і «Газпром буріння» сина партнера Путіна по самбо Аркадія Ротенберга.
  • Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що Медведчука фінансує Росія.