Біля Офісу президента тисячі учасників маршу на честь Дня захисників оголосили вимоги до Зеленського

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У центрі Києва учасники маршу на честь Дня захисників України вимагають від президента Володимира Зеленського ухвалити закон про колаборантів.

Наразі біля будівлі Офісу президента перебувають тисячі активістів, зокрема, ветерани АТО/ООС та громадські діячі, повідомляє Интерфакс-Україна.

Вони вимагають від влади ухвалити закон «Про захист української державності від проявів «колабораціонізму», згідно з яким в українському правовому полі буде запроваджено поняття «колаборант», а також створено спеціальну комісію, яка розглядатиме злочини колаборантів. Під час акції біля стін залишили інсталяцію у вигляді дверей президента, до яких прибили документ.

Окрім цього, активісти вимагають забезпечити дієву реакцію СБУ і Національної поліції на проросійську діяльність громадян України, які від 2014 року були помічені в колабораціонізмі, та ініціювати позбавлення ліцензії на мовлення каналів 112, NewsOne, ZIK, «Наш», «Інтер», «Київ Live».

Ще одна вимога до влади — припинити обмежувати українських військових відкривати вогонь у відповідь на обстріли російських військ і найманців на Донбасі.

Учасники акції також скандують «Слава Україні, Героям слава», «Герої не вмирають», «Зелю геть». В руках у активістів плакати «Марш УПА», «Ні капітуляції», прапори України та партійна символіка.

  • Раніше журналіст Юрій Бутусов оприлюднив на своїй сторінці у соцмережі фотокопію телеграми про введення наказу, за яким військових повинні штрафувати і позбавляти премій, якщо вони відкривають вогонь у відповідь «без наказу командира, крім випадків військової необхідності».
  • У Міністерстві оборони заявили, що робота над «наказом № 330», який нібито запроваджує штрафи для українських військових за вогонь у відповідь на Донбасі, ще не завершена.