У Білорусі пенсіонери вийшли на марш проти Лукашенка. Силовики застосували гранати, сльозогінний газ і травматичну зброю

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У Білорусі пенсіонери вийшли на марш проти Лукашенка. Силовики застосували гранати, сльозогінний газ і травматичну зброю

У Білорусі в понеділок, 12 жовтня, десятки пенсіонерів вийшли маршем на вулиці міст, протестуючи проти режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

Про це повідомляють білоруські ЗМІ.

Марш пенсіонерів у Мінську розпочався на площі Незалежності перед Червоним костелом, після чого колона учасників рушила проспектом Незалежності до Жовтневої площі. У руках люди тримають квіти, прапори та плакати з патріотичними гаслами. Вони скандують: «Віримо! Можемо! Переможемо!», і співають.

За колоною весь час їздять декілька автобусів із силовиками, які затримали фотографа «Комсомольської правди» в Білорусі Святослава Зоркого. Пенсіонери намагалися відбити чоловіка у невідомих в балаклавах, які затягнули його до мікроавтобуса. Після цього учасники маршу закидали силовиків квітами.

Коли колона дійшла до Білоруського національного технічного університету, охорона почала зачиняти ворота — імовірно, щоби не дати студентам долучитися до маршу. Силовики почали затримувати учасників протесту, у натовпі пролунали вибухи. За словами очевидців, це можуть бути світлошумові гранати.

Попри застосування спецзасобів, пенсіонери не розходяться і скандують: «Фашисти».

Біля університету також сталася сутичка між пенсіонерами і силовиками. Невідомі в балаклавах щедро поливали учасників акції сльозогінним газом, а один із них навіть вистрелив у спину пенсіонеру у відповідь на кинуту пляшку з водою. Попередньо, постріл було здійснено з травматичної зброї.

Також марші пенсіонерів відбулися у Бресті, Могильові, Гомелі та інших білоруських містах. У Гродні біля будівлі облвиконкому силовики затримали двох пенсіонерок — жінок силоміць відвели в автобус.