У Мінську під час «Маршу гордості» силовики побили брата відомої біатлоністки. Він показав наслідки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Мінську під час «Маршу гордості», який проходив по країні 11 жовтня, в центрі міста бійці ОМОНу побили і затримали брата чотирикратної олімпійської чемпіонки з біатлону Дарʼї Домрачової.

Як повідомляє TUT.BY, зараз Микита Домрачов вже вдома, а його побиття потрапило на відео.

Домрачов підтвердив журналістам, що на відео саме він і розповів про затримання. В той день силовики за підтримки невідомих в масках з кийками розігнали демонстрантів в районі вулиці Зибіцької. Під «роздачу» потрапляли всі, хто стояв на шляху силовиків.

«Я їхав на велосипеді по велодоріжці по набережній в районі Зибіцької до мами. Доїхавши до моста, я побачив, як на мене з криками біжать люди в оливковій формі. Я злякався, повернув в інший бік, але звідти, з-за будинку, вибіг інший натовп силовиків, уже в чорному», — розповів Домрачов.

Його повалили на землю з велосипеда і без пояснення причин почали бити. «У мене посипалися іскри з очей, текла по голові кров [...]. Але мене закинули в мікроавтобус. Там мені погрожували, тикали палицею. Від ударів і крові на обличчі я нічого не бачив. У якийсь момент я думав, що осліп, і просив викликати швидку. Однак мені говорили, що викликати її не будуть, доктор буде в РУВС. Крім того, мені пережали руки наручниками, вони оніміли, але на мої прохання послабити силовики лише сміялися і ображали мене», — сказав Домрачов.

У РУВС без взуття його привезли з групою інших затриманих. Медики приїхали через деякий час, а йому вручили на підписання закритий протокол про участь у несанкціонованих мітингах. Через свій стан Домрачов підписав його не читаючи. Після його забрали в лікарню, а вже 12 жовтня він пішов додому. Зараз Домрачова чекає суд.

Чоловік буде знімати побої і подавати заяву на дії силовиків.

Сама Дарʼя Домрачова, яку називають однією з головних улюблениць Олександра Лукашенка, вже закликала ОМОН зупинити насильство, але конкретно про свого брата не висловилася.

У Міністерстві внутрішніх справ країни тим часом заявили, що за 11 жовтня в країні затримали 713 осіб, в місцях тримання затриманих залишилися 570 осіб.

  • 11 жовтня в містах Білорусі і в столиці був запланований «Марш гордості». У Мінську люди планували піти до вʼязниці Володарка і СІЗО КДБ, яке напередодні відвідав Олександр Лукашенко, щоб провести зустріч з членами Координаційної ради Білорусі та Обʼєднаного штабу. Акції почали жорстко розганяти ще до початку. Всього затримали 602 людини і близько 40 журналістів.
  • Всього з початку протестів (9 серпня) проти сфальсифікованих виборів президента і режиму Олександра Лукашенка силовики затримали мінімум 13 550 демонстрантів.