«Має бути політика єдиного голосу»: голова НБУ прокоментував догани своїм заступникам

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Має бути політика єдиного голосу»: голова НБУ прокоментував догани своїм заступникам

В'ячеслав Ратинський / УНІАН

Очільник Нацбанку Кирило Шевченко підтвердив, що догани його заступникам Катерині Рожковій та Дмитру Сологобу оголосили за недотримання принципу спільної комунікації.

Про це він розповів в інтерв’ю «Дзеркалу тижня».

Шевченко зазначив, що головним принципом роботи в НБУ є командна гра. А її частиною є спільна комунікація, щоб команда дотримувалась стратегії комунікацій.

«Одним з принципів цієї стратегії є політика «єдиного голосу» (One voice policy). Це означає, що ми як команда однодумців у НБУ маємо дотримуватися єдиної позиції, уникати розбіжностей комунікаціях. Адже неузгодженість у комунікаціях членів однієї команди формує в учасників ринку невірні очікування, а відповідно і не сприяє побудові довіри до дій центрального банку», — пояснив він.

За словами Шевченка, висловлення різних позицій іншими членами команди може нашкодити відносинам НБУ з міжнародними фінансовими організаціями. Тому він не вважає ці догани тиском, а скоріше «історією внутрішніх процедур».

  • 5 жовтня Рада Національного банку оголосила догану і висловила недовіру двом заступникам глави Нацбанку — Катерині Рожковій та Дмитру Сологубу. Приводом для цього стали порушення розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ і вимог Кодексу законів про працю.
  • Катерина Рожкова згодом заявила, що їй та її колезі Сологубу винесли догану за коментар для ЗМІ. Вона зазначила, що рішення про винесення догани приймалося за зачиненими дверима, без пояснення причин і заслуховування сторін, і натякнула, що за доганою стоїть глава НБУ Кирило Шевченко. Крім того, Рожкова заявила, що таке рішення Ради НБУ — це «тривожний сигнал для незалежності Нацбанку».
  • Сологуб, у свою чергу, назвав дикістю отримання від Ради НБУ догани та висловлення йому та Рожковій недовіри.