Нардеп Кива заявив, що Вірменія «воює з Туреччиною», і закликав захищати православну віру. Посольство Азербайджану звернулося до Разумкова

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Нардеп Кива заявив, що Вірменія «воює з Туреччиною», і закликав захищати православну віру. Посольство Азербайджану звернулося до Разумкова

УНІАН

Посольство Азербайджану в Україні розкритикувало заяву нардепа «Опозиційної платформи — За життя» Іллі Киви, який закликав надати допомогу Вірменії у «війні з Туреччиною». Через це дипломати звернулися до спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова.

«Дозвольте висловити наше крайнє обурення з приводу недавнього відеозвернення Киви про «війну між Туреччиною і Вірменією» із закликом до православних християн «приєднатися до тисячолітнього протистояння християнського і мусульманського світу і надання допомоги Вірменії у цій справі», — йдеться у зверненні посольства.

Дипломати вважають, що такі «гучні висловлювання» Киви виправдовують його «людиноненависницьке ставлення до людей різної віри».

«Подібні «висловлювання» народних обранців не відповідають духу стратегічного партнерства між нашими країнами і можуть викликати лише крайнє обурення серед широкої громадськості як Азербайджану і Туреччини, так і української і світової громадськості. Подібні провокаційні заклики також суперечать затвердженій Стратегії національної безпеки України та статті 37 Конституції України про заборону «пропаганди війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі», — підкреслили у посольстві.

Про що йдеться?

4 жовтня нардеп Ілля Кива оприлюднив у Facebook відеозвернення щодо війни у Нагірному Карабаху, яку він назвав «війною між Туреччиною та Вірменією». Він підписав свій допис словами: «Вірменський народ, ми з вами».

«Для мене це не війна за територію, а продовження тисячолітнього протистояння християнського та мусульманського світу. І наше завдання сьогодні, християн православних, об’єднатися і надати допомогу нашим братам і сестрам у Христі. Ми не можемо дозволити оскверняти наші храми та святині. Ми маємо укріплювати і захищати нашу православну віру», — сказав Кива у зверненні, яке записав у спортзалі.

  • Раніше нардеп від «Слуги народу» Людмила Марченко заявила про готовність України надавати військову допомогу Азербайджану в конфлікті з Вірменією щодо Нагірного Карабаху. Глава МВС Арсен Аваков спростував заяву Марченко та порадив їй пігулки.
  • У районі Нагірного Карабаху одинадцятий день тривають запеклі бої між військами Азербайджану і Вірменії за підтримки невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки.