Місцеві вибори в Україні: МВС залучить авіацію, понад 75 тисяч поліцейських перейдуть на посилений режим служби

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Місцеві вибори в Україні: МВС залучить авіацію, понад 75 тисяч поліцейських перейдуть на посилений режим служби

National Police of Ukraine / Flickr

До проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня, залучать майже 140 тисяч правоохоронців, із них понад 75 тисяч працівників Нацполіції, а також авіаційні підрозділи та курсантів.

Про це повідомили у пресслужбі МВС.

«Щоб підвищити ефективність реалізації формування резервів і безпосереднього реагування у рамках виборчої кампанії, планується залучати нашу авіацію. Ми плануємо залучати всі наявні сили та засоби авіації системи МВС — літаки та гелікоптери. Наявність гелікоптерів дозволить реагувати на протиправну діяльність у найвіддаленіших точках, де немає посадкових смуг», — заявив заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров.

Також через високий рівень захворюваності на коронавірус у системі МВС до роботи на виборах залучатимуть резервні групи правоохоронців центрального апарату Нацполіції та поліцейських із обласних управлінь.

За словами голови Нацполіції Ігоря Клименка, з 12 жовтня до 1 листопада весь особовий склад поліції працюватиме в посиленому варіанті службової діяльності.

«Планується залучити понад 75 тисяч поліцейських, з яких на охорону виборчих бюлетенів — 47 тисяч. Щодобово для забезпечення правопорядку на вулицях населених пунктів та на автошляхах держави буде залучатися понад 10 тисяч поліцейських, це 2,7 тисячі патрулів. З метою своєчасного та якісного документування правопорушень, пов’язаних з виборчим процесом, та інших повідомлень громадян, заплановано чергування 1 200 посилених слідчо-оперативних груп», — додав його заступник Олександр Фацевич.

Наразі, за даними поліції, кількість складених адміністративних протоколів (683) та розпочатих кримінальних проваджень (219) вже перевищує в 12 та 18 разів відповідно аналогічні показники під час парламентських виборів у 2019 році.

Громадська мережа «ОПОРА» разом із Нацполіцією розробила посібник для поліцейських, де розписані всі алгоритми дій щодо виявлення і реагування на порушення в день голосування, який матиме кожен поліцейський на дільниці.

Фахівці Державної служби з надзвичайних ситуацій на території всієї країни обстежують об’єкти, де діятимуть виборчі дільниці.

  • В Україні 5 вересня офіційно стартувала виборча кампанія місцевих виборів, які призначені на 25 жовтня. Висування кандидатів тривало з 15 до 24 вересня. 2 жовтня оприлюднили інформацію про реєстрацію кандидатів у депутати, а кандидатам дозволили почати агітацію. Із 15 жовтня — розсилка іменних запрошень виборцям. 24 жовтня — день тиші (заборона на агітацію). Результати виборів будуть відомі 6 листопада.
  • Протягом вересня кандидати витратили на політичну рекламу у Facebook, за даними громадського руху «ЧЕСНО», понад мільйон доларів.
  • Згідно з останнім опитуванням, на майбутніх місцевих виборах на найбільшу кількість голосів можуть розраховувати партії «Слуга народу» та «Опозиційна платформа — За життя».