Шкарлет пояснив, чому подав позов проти Нацагентства. Вважає, що знайденим плагіатом у його роботах хочуть «дискредитувати» МОН

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Шкарлет пояснив, чому подав позов проти Нацагентства. Вважає, що знайденим плагіатом у його роботах хочуть «дискредитувати» МОН

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Виконувач обовʼязків міністра освіти Сергій Шкарлет заявив, що вимагає визнати протиправними дії Нацагентства з питань забезпечення якості освіти, яке знайшло плагіат у його наукових роботах. Він вважає, що рішення Нацагентства не відповідає дійсності.

Про це він заявив, коментуючи поданий позов до Окружного адмінсуду Києва проти Нацагентства. Його коментар розмістили на сторінці Міністерства освіти.

Шкарлет вважає, що рішенням про плагіат нібито намагаються дискредитувати Міносвіти, а він опинився разом з «освітньою спільнотою» в «епіцентрі інформаційної війни».

«Загалом і я, і освітня спільнота чудово усвідомлюємо, в епіцентрі якої інформаційної війни ми сьогодні опинилися, хто за нею стоїть та яку мету переслідує. І хоч методи їхньої роботи цинічні, зусилля все одно марні. Дискредитувати освітнє відомство держави шляхом тиску на мене не дозволю. Для цього і як посадова особа, і як людина вживатиму виключно юридично-правових заходів у межах чинного законодавства», — заявив Шкарлет.

Також він продовжує стверджувати, що в його роботах нема плагіату. За його словами, це нібито підтверджено висновками університету «Чернігівська політехніка» та Науково-дослідного Інституту інтелектуальної власності.

  • У червні колишній міністр освіти та науки Ганна Новосад звинуватила Шкарлета у плагіаті наукових робіт. За її словами, той сплагіатив тексти в інших авторів для трьох своїх наукових робіт. В інтерв’ю для «Голосу України» у 2012 році Шкарлет заявляв, що за плагіат необхідно вводити покарання для всіх учасників навчального процесу.
  • Шкарлет спочатку заперечував наявність плагіату у своїх роботах. Згодом він заявляв, що будь-яка програма покаже в будь-якому тексті плагіат, та наголошував, що питання про плагіат в його роботах «давно закрите».
  • 11 вересня Комітет з етики Нацагентства виявив плагіат у трьох наукових роботах Шкарлета і повідомив, що це підтвердили міжнародні експерти. На засідання приходив адвокат Шкарлета, який звинувачував комісію в особистій неприязні до міністра.
  • 6 жовтня стало відомо, що Шкарлет подав позов до Окружного адмінсуду Києва проти Нацагентства та просить скасувати його рішення про плагіат у чотирьох його роботах. Суд наразі вирішує, чи відкривати провадження за цим позовом.