Бої в Нагірному Карабаху: Канада припинила експорт своїх військових технологій до Туреччини

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Бої в Нагірному Карабаху: Канада припинила експорт своїх військових технологій до Туреччини

Wikimedia Commons

Канада припинила видачу дозволів на експорт до Туреччини зброї через її можливе втручання в конфлікт у Нагірному Карабаху.

Про це пише CBC.

«Відповідно до суворого режиму контролю за продажем зброї і з огляду на постійні зіткнення, я тимчасово припинив видачу належних експортних дозволів Туреччині, щоб мати час краще оцінити ситуацію», — сказав міністр закордонних справ Франсуа-Філліп Шампань.

За його словами, в останні дні зʼявилися підозри, що канадські технології використовуються у військовому конфлікті в Нагірному Карабаху. «Дізнавшись про них, я негайно наказав міністерству закордонних справ провести розслідування», — зауважив міністр.

Як пише видання, мова про заборону експорту канадської оптики для дронів і лазерних систем наведення після повідомлень про те, що Анкара розгорнула десятки безпілотників Bayraktar для боротьби з вірменськими силами в Нагірному Карабаху.

Шампань підкреслив, що Канада залишається стурбованою конфліктом в Нагірному Карабаху. «Ми закликаємо негайно вживати заходів з метою стабілізації ситуації і акцентуємо увагу на відсутності альтернативи мирному вирішенню цього конфлікту шляхом переговорів», — підсумував дипломат.

  • В районі Нагірного Карабаху десятий день тривають запеклі бої між військами Азербайджану і Вірменії за підтримки невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки.
  • 3 жовтня Азербайджан заявив, що взяв під контроль село Мадагізе. 4 жовтня Азербайджан повідомив про взяття 8 сіл.
  • Президент Азербайджану заявляв, що припинить військові дії в Нагірному Карабаху тільки, якщо звідти піде Вірменія. 3 жовтня стало відомо, що Азербайджан і Вірменія готові до переговорів щодо Нагірного Карабаху, але за участю посередників — Росії, США та Франції.
  • В Азербайджан 6 жовтня на переговори з президентом країни прилетів глава Міністерства закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу. Він заявив, що Туреччина усіляко підтримує Азербайджан у війні за Нагірний Карабах — і на полі бою, і на дипломатичному фронті.