«Схеми»: Венедіктова платить за держрезиденцію в «Пуща-Водиці» утричі менше, ніж повинна

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова платить за оренду держрезиденції в комплексі відпочинку «Пуща-Водиця» Державного управління справами в три рази дешевше, ніж повинна.

Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми», журналісти якої отримали нові розрахунки 2020 року щодо оренди будинків першого класу на території цього комплексу.

Раніше журналісти повідомили, що Венедіктова платить удвічі меншу ціну, посилаючись на розрахунки від 2015 року, встановлені Держуправлінням справами. Пізніше ДУС надало нові розрахунки.

Згідно з ними вартість оренди одного квадратного метра в приміщеннях високого класу становить майже 320 гривень на місяць. Резиденція, де оселилася Венедіктова, найбільш облаштована на території комплексу. Генпрокурор за квадратний метр платить 95 гривень на місяць, згідно з контрактом. Тобто вона не доплачує мінімум 152 тисячі гривень на місяць, якщо порівнювати з цінами на приміщення першого класу.

Згідно з договором оренди, який «Схеми» отримали в своє розпорядження, в липні 2020 року Венедіктова орендувала будинок на 6 кімнат зі спеціальним статусом держрезиденції в «Пущі-Водиці» загальною площею майже 700 квадратних метрів. Термін дії договору — з 9 серпня по 13 вересня 2020 року. За нього вона щомісяця платить 63 990 гривень. Незабаром оренду продовжили до 11 жовтня.

  • 23 вересня народний депутат Гео Лерос, якого виключили з фракції «Слуга народу», повідомив, що генпрокурор Ірина Венедіктова орендує президентську дачу в Пущі-Водиці. Згодом це підтвердили і журналісти-розслідувачі програми «Схеми». Вони з’ясували, що Венедіктова орендує дачу за цінами, вдвічі нижчими за офіційні.
  • Сама Венедіктова назвала це вимушеним заходом «з міркувань безпеки», але пообіцяла звідти з’їхати протягом «декількох днів». Що стосується оплати, то вона зазначила, що не встановлювала розмір орендної плати за проживання в резиденції. Венедіктова повідомила, що звернулася до правоохоронних органів, щоб з’ясувати методологію розрахунку орендної плати, і якщо вона справді сплачує за оренду за заниженими цінами, то готова самостійно покрити різницю.
  • 2 жовтня в Держуправлінні справами розповіли, як Венедіктова змогла переїхати жити на державну дачу.
  • 5 жовтня журналісти Bihus.Info повідомили, що для Венедіктової вже готують іншу держдачу — в будинку відпочинку «Конча-Заспа». Її сусідом стане президент, який переїхав в липні.