Бойовики «ЛНР» могли спровокувати пожежі в Луганській області. Волонтери показали відео підпалу трави

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Волонтери благодійного фонду «Повернись живим» показали відео, на якому, ймовірно, бойовики «ЛНР» навмисне підпалюють траву, щоб спровокувати пожежі. За словами волонтерів, саме дії бойовиків викликали масштабні пожежі в області, з якими борються вже третю добу.

«Це відео нам надали військові однієї з бригад, яка зараз виконує бойові завдання на Луганщині. На ньому чітко видно, як терорист російсько-окупаційних військ підпалює суху траву неподалік позицій українських бійців. Скільки таких умисних підпалів було по всій передовій — невідомо. До того ж ворог використовував трасувальні кулі. Тому Луганщина палає вже третій день», — сказано в повідомленні.

Волонтери зазначають, що найскладніша ситуація з пожежами саме уздовж лінії розмежування, де вже постраждав КПВВ «Станиця Луганська». Раніше в штабі Операції обʼєднаних сил повідомляли, що бойовики навмисно розширюють пожежі пострілами трасувальних куль по сухій траві. Вогонь розноситься сильним вітром, через що ускладнюється гасіння.

  • 30 вересня в Луганській області знову спалахнула нова масштабна пожежа, менш ніж через місяць після лісової пожежі, коли також горіли Харківська та Донецька області.
  • Від пожеж вже постраждало 32 населених пункти і майже 400 житлових будинків. Загинули 7 осіб і 18 госпіталізовані. Постраждали 19 тисяч гектарів лісу. Найважча ситуація на території Станично-Луганського, Новоайдарського та Сєверодонецького районів.
  • Поліція області назвала імена загиблих. Усі семеро були в віці від 84 до 46 років. Від опіків помер лише один чоловік. Ще четверо людей вважаються зниклими безвісти.
  • Премʼєр-міністр заявив, що постраждалі отримають по 300 тисяч гривень, а сімʼї загиблих — по 200 тисяч гривень.
  • 1 жовтня президент Володимир Зеленський говорив, що підстав підозрювати бойовиків у підпалах немає, незважаючи на повідомлення військових. «Я б з обстрілами не поєднував питання пожеж [...]. Чи була це провокація, або які були причини — я поки не можу сказати. Повинні сказати фахівці», — сказав Зеленський.