Площа пожежі на Луганщині охопила понад 13 тисяч гектарів. Вогонь загрожує 32 містам і селам

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Площа пожежі на Луганщині охопила понад 13 тисяч гектарів. Вогонь загрожує 32 містам і селам

Пресслужба ДСНС

У Луганській області вже третій день горять ліси, орієнтовна площа, пройдена вогнем, складає понад 13 тисяч гектарів.

Про це повідомили у пресслужбі Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

«Протягом 30 вересня та 1 жовтня вздовж лінії розмежування виникло 8 масштабних осередків лісових пожеж, із яких 1 осередок між населеними пунктами Байдівка та Половинкине Старобільського району о 12 год. 30 хв. 1 жовтня ліквідовано», — розповіли в ДСНС.

За словами рятувальників, найскладніша обстановка склалася від Станиці Луганської до Сєверодонецька, де лісові пожежі набули загрозливого характеру для 32 населених пунктів (Болотинне, Станиця Луганська, Вільхова, Малинове, Піщане, Нижньотепле, Артема, Геївка, Лобачеве, Трьохізбенка, Кряківка, Капітанове, Муратове, Осколонівка, Боброве, Борівське, Боровеньки, Смолянінове, Олександрівка, Пурдівка, Гаврилівка, Попасна, Катеринівка, Старий Айдар, Воронове, Сиротине, Метьолкіне, Сєверодонецьк, Байдівка, Половинкине, Запорізьке, Чмирівка).

Унаслідок пожеж загинули 9 осіб, ще 17 людей госпіталізували. Евакуювали 150 мешканців.

Загалом до гасіння залучено 2 557 осіб та 264 одиниць техніки, з них від ДСНС 687 осіб та 158 одиниць техніки (із Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Полтавської та Харківської областей).

Окремо в ДСНС зазначили, що в ліквідації пожежі задіяні 3 літаки АН-32П та 2 вертольоти Мі-8, якими лише протягом 1 жовтня скинули 246 тонн води.

Роботи проводяться в цілодобовому режимі на усіх 7 основних осередках пожежі. Гасіння ускладнюється тяжкими погодними умовами (вітер з ураганними поривами до 20 м/с, тривалий засушливий період), через що вогонь швидко розповсюджується на значні площі.