Білорусь обурилася останніми заявами влади України. Вважає їх втручанням у її внутрішні справи

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Білорусь обурилася останніми заявами влади України. Вважає їх втручанням у її внутрішні справи

Міністерство закордонних справ Білорусі незадоволене оцінками ситуації в країні з боку представників української влади.

Про це повідомляє пресслужба посольства Білорусі в Україні.

У другому територіальному Департаменті МЗС України відбулася зустріч представника посольства Білорусі в Україні з українськими дипломатами.

Представник посольства Білорусі висловив невдоволення заявами української влади про внутрішньополітичну ситуацію в Білорусі, легітимність Олександра Лукашенка, ситуацію на білорусько-українському кордоні, закликами до проведення нових виборів, а також обговоренням питання про застосування до Білорусі санкцій.

Нерозуміння, за його словами, викликають і заклики до згортання економічного співробітництва України з Білоруссю. «У разі реалізації цих безвідповідальних закликів постраждають трудові колективи білоруських підприємств, а також тих підприємств України, які постачають до Білорусі в рамках тісної виробничої кооперації широке коло українських товарів», — йдеться в заяві посольства.

Білоруський дипломат також наголосив на неприпустимості схвалення Україною «дій, спрямованих на дестабілізацію суспільно-політичної обстановки в Білорусі». «Посольство розраховує на обʼєктивну, зважену, відповідну до духу добросусідства і засновану на принципах взаємної поваги і невтручання у внутрішні справи один одного позицію України», — йдеться в повідомленні.

  • Напередодні глава Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що офіційні контакти між Україною і Білоруссю поставлені на паузу і така ситуація поки зберігається.
  • Також Кулеба зазначив, що після закінчення терміну каденції Лукашенка як президента Білорусі — після 5 листопада — офіційно Україна планує називати його на імʼя, не зазначаючи посади.
  • 23 вересня Олександр Лукашенко влаштував власну «інавгурацію» на пост президента Білорусі. Після «інавгурації» опозиція закликала білорусів приєднатися до безстрокової акції протесту. Низка держав відмовилися визнавати Лукашенка президентом Білорусі.