Міністр Кулеба про події в Білорусі: Лукашенкові вже, а опозиції ще не вистачає легітимності

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Міністр Кулеба про події в Білорусі: Лукашенкові вже, а опозиції ще не вистачає легітимності

Facebook / Dmytro Kuleba

Глава Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що офіційні контакти між Україною та Білоруссю поставлені на паузу і це поки триватиме. Зараз залишаються лише робочі дипломатичні канали між МЗС двох країн, які використовують як останній канал зв’язку.

Про це Кулеба заявив в коментарі «РБК-Україна».

Він наголосив, що Україна не визнає легітимність виборів президента Білорусі та «інавгурацію» самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. При цьому, він зазначив, що білоруській опозиції на цей час також не вистачає легітимності.

«Якщо коротко, то Лукашенку вже, а опозиції ще не вистачає легітимності. Коли постало питання, з ким Україна — з кількома сотнями запрошених на так звану «інавгурацію» або з мільйонами з іншого боку зачинених дверей, то вибір був очевидний. Україна з мільйонами тих, кого не покликали на це урочисте дійство за закритими дверима», — сказав Кулеба.

Глава МЗС також нагадав, що був відкладений запланований на жовтень україно-білоруський Форум регіонів. За словами Кулеби, Україна не може дозволити собі такі репутаційні ризики до того, як білоруську кризу буде вирішено.

Також Кулеба у коментарі журналістам зазначив, що після завершення терміну каденції Лукашенка як президента Білорусі — після 5 листопада — офіційно Україна планує називати його на імʼя, не зазначаючи посади.

Раніше Кулеба повідомив, що для України неабияк зростають ризики з боку Білорусі через зближення Лукашенка з Росією.