Меркель підтвердила наміри зустрітися з Тихановською і закликала Лукашенка почати діалог з білорусами без втручання інших країн

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Меркель підтвердила наміри зустрітися з Тихановською і закликала Лукашенка почати діалог з білорусами без втручання інших країн

European People's Party / Flickr

Канцлер Німеччини Ангела Меркель підтвердила наміри зустрітися з лідеркою білоруської опозиції, екскандидатом у президенти Білорусі Світланою Тихановською. Про це вона сказала на засіданні Бундестагу, її цитати наводить TUT.by.

«Незабаром я зустрінуся з опозиціонеркою Тихановською. Коли я бачу сміливих жінок, які виходять на вулицю заради вільного від корупції життя, я можу тільки сказати: я захоплююся цим», — сказала канцлер.

Меркель наголосила, що Німеччина не визнає результатів виборів у Білорусі та обрання президентом Олександра Лукашенка. Вона зазначила, що країна продовжить кампанію за демократію і права людини в Білорусі.

«Ми закликаємо його [Лукашенка] вступити в діалог зі своїм народом без втручання Сходу або Заходу. Ми засуджуємо те, що відбувається там щодня: повалення демократичних процедур, насильство проти опозиції», — зазначила Меркель.

Раніше з Тихановською у Вільнюсі зустрівся президент Франції Емманюель Макрон, який пообіцяв допомогти в переговорах з урегулювання політичної кризи в Білорусі та звільнення політв’язнів. Згодом опозиціонерка виступить перед парламентом Франції.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.