У США померла перша людина в світі, яку вилікували від ВІЛ. Її одужання було випадковістю

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У США померла перша людина в світі, яку вилікували від ВІЛ. Її одужання було випадковістю

@PositivoVihvir / Twitter

У каліфорнійському місті Палм Спрінгз померла перша людина, яку вилікували від ВІЛ. Чоловіку на ім’я Тімоті Рей Браун було 54 роки, він помер у себе вдома від рецидиву раку крові.

Про це повідомляє NBC.

Брауну діагностували ВІЛ ще в 1995 році, а в 2007 виявили лейкемію, коли він жив у Берліні та працював перекладачем. Під час лікування методом пересадки стовбурових клітин кісткового мозку лікарі виявили, що чоловік одужав не лише від раку, а й від вірусу.

З тих пір Браун, знаний як «Берлінський пацієнт», багато подорожував, просуваючи знання щодо методик лікування ВІЛ. Повторити успішне лікування вірусу за допомогою цього методу змогли тільки через багато років.

Другий пацієнт одужав навесні 2019 року. Проте лікарі заявляють, що цей спосіб лікування дорогий та небезпечний, успіх не гарантований, а кількість донорів з необхідною мутацією вкрай обмежена.

Так, донор стовбурових клітин кісткового мозку у випадку Брауна мав вроджену резистентність до ВІЛ через мутацію одного з білків, критично важливого для можливості вірусу інфікувати організм.

Півроку тому в Брауна стався рецидив онкозахворювання — воно поширилося на інші частини тіла. Як повідомляє International AIDS Society, рак зачепив його спинний та головний мозок.

«Ми винні Тімоті та його доктору, Геро Гюттеру, за величезний здобуток, який відкрив науковцям двері для дослідження концепції того, що лікування ВІЛ можливе», — повідомляє IAS.

Партнер покійного Тім Гоффген описав Брауна як щасливу людину з широкою душею.