Свідок першого вбивства на акціях протесту в Білорусі переїхав до України

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Свідок першого вбивства на акціях протесту в Білорусі переїхав до України

З Білорусі до України виїхав свідок першого вбивства на акціях протесту — архітектор-дизайнер В’ячеслав Смольський. Про це повідомляє «Радыё Свабода».

Смольський розповів, що мусив виїхати з Білорусі після того, як звернувся до штабу опозиціонера Віктора Бабарика з пропозицією стати свідком у справі про вбивство Олександра Тарайковського — першого офіційно загиблого на акціях протесту. Після спілкування зі штабом силовики провели у приміщенні обшуки та вилучили компʼютери. Дещо згодом, коли Смольський вже переховувався, хтось зламав замок в його квартирі.

Смольський виїхав до України 17 вересня. У Білорусі в нього лишилися наречена та батьки.

Він пригадує акції протесту й зазначає, що силовики були у бронежилетах та озброєні, тоді як у протестувальників зброї не було.

«Якоїсь миті я почав знімати відео [...], воно стало дуже важливим. Переді мною мене був Тарайковський, який йшов у шортах, у майці, з порожніми руками — і це добре видно на відео. Це підтверджує, що версія МВС про нібито підрив на саморобному вибуховому пристрої, який він ніс у бік силовиків, — нахабна брехня і спроба приховати злочини проти людяності», — сказав він.

Смольський уточнив, що загиблий Тарайковський рухався у бік силовиків із піднятими вгору руками, і цієї миті повз нього пролетіла світлошумова граната, яка летіла йому в живіт, але не зачепила. А коли він пройшов ще два метри вперед, у нього вистрілили, після чого він почав хилитися й падати, «і, як вже видно на іншому відео, у нього був ще один постріл, з іншого боку».

Нагадаємо, що перший офіційний загиблий під час протестів у Білорусі — Олександр Тарайковський. Він помер у Мінську 10 серпня. Тоді влада повідомляла, що він помер від вибуху невідомого пристрою в руці, водночас у розслідуванні команди Conflict Intelligence Team (CIT) йдеться, що його вбили спецпризначенці. Після цього глава МВС припустив, що Тарайковського могли вбити силовики з «нелетальної зброї».

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні й затримали тисячі людей. Останні декілька тижнів щосуботи відбуваються «Жіночі марші». Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.