Білоруський художник, який на виборчому бюлетені намалював пеніс, переїхав до Києва

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Білоруський художник, який на виборчому бюлетені намалював пеніс, переїхав до Києва

Instagram / art_kuzmich

Білоруський художник Олексій Кузьмич, який в день виборів президента 9 серпня на виборчій дільниці влаштував перформанс, намалювавши пеніс на бюлетені, покинув Мінськ і перебрався до Києва.

Про це художник повідомив у своєму Instagram.

Кузьмич опублікував фото, зняте під мерією Києва. «Я поїхав з Білорусі. Не хотів залишати державу, соціально-політичний контекст якої використовую як матеріал для свого мистецтва, але так склалися обставини. Надійшла інформація, що проти мене збираються сфабрикувати кримінальну справу за статтею, повʼязаною з порнографією», — написав художник.

Він додав, що наразі перебуває «майже вдома — у братському Києві».

На виборчій дільниці в Мінську 9 серпня Кузьмич провів артакцію, яку назвав «Вірую». Вийшовши з кабінки для голосування в повʼязці на стегнах із завʼязаними очима, прикріпив на грудях бюлетень, на якому був намальований фалічний символ. Художник простояв у позі розпʼяття 30 секунд, після чого одягнувся і покинув дільницю. Згодом Кузьмича затримали силовики, після чого він провів три доби у слідчому ізоляторі.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • Попри заборону на вʼїзд до України іноземцям, українська влада встановила особливі умови для громадян Білорусі.