СБУ заблокувала контрабанду бурштину з Рівненської області в Азію. Вилучили понад 800 кг на мільйони гривень

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Служба безпеки заявила про блокування каналу контрабанди бурштину з Рівненської області в одну з країн Азії. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Українці разом з громадянином однієї із Закавказьких держав (у відомстві точно не вказують країну) купували незаконно видобутий бурштин у Рівненській області та обробляли його на одному з приватних підприємств області.

За даними СБУ, ювелірні вироби з підробленими документами вивозили з України через пункти пропуску в аеропортах «Бориспіль» та «Львів».

Під час обшуків правоохоронці вилучили 833 кг бурштину на майже 4 мільйони гривень, зокрема 169 кг готових виробів, 401 кг обробленого каміння та 263 кг необробленого каменя. Також знайшли обладнання для обробки бурштину та документи.

Наразі правоохоронці готують підозри та вирішують питання про накладення арешту на вилучене майно. Досудове розслідування триває за ч. 2 ст. 240-1 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від чотирьох до семи років тюрми з конфіскацією майна.

  • Закон про врегулювання видобутку бурштину набув чинності наприкінці грудня торік. Його свого часу ініціював президент Володимир Зеленський.
  • У червні в Рівненській області поліція вилучила бурштин на $1,2 мільйона загальною вагою 858 кг. Незаконно видобутий бурштин вилучили під час обшуків на одному зі сховищ.
  • У липні на онлайн-торгах через систему ProZorro продали перші спецдозволи на видобування бурштину на двох ділянках у Сарненському районі.