У лісгоспі Рівненської області незаконно видобували бурштин. СБУ показала відео масштабних розкопок

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У лісгоспі Рівненської області незаконно видобували бурштин. СБУ показала відео масштабних розкопок

У Рівненській області на території Дубровицького держлісгоспу місцеві мешканці незаконно видобували бурштин.

Про це повідомили у прессцентрі СБУ.

За даними досудового слідства, до угруповання «чорних копачів» входили мешканці кількох сіл Рокитнівського району. Вони використовували небезпечну для навколишнього середовища технологію гідрозмиву ґрунту, а видобутий «сонячний камінь» продавали місцевим перекупникам.

Правоохоронці затримали 15 учасників угрупування на місці нелегальної розробки родовищ. У зловмисників виявили 10 дизельних мотопомп та понад 20 кілограмів бурштину, який вони встигли видобути. Під час вилучення обладнання і сировини місцеві мешканці намагалися чинити спротив співробітникам СБУ.

Наразі розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 240-1 (незаконне видобування, збут, придбання, передача, пересилання, перевезення, переробка бурштину) Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії.

  • Закон про врегулювання видобутку бурштину набув чинності наприкінці грудня 2019 року. Його свого часу ініціював президент Володимир Зеленський.
  • У червні в Рівненській області поліція вилучила бурштин на $1,2 мільйона загальною вагою 858 кг. Незаконно видобутий бурштин вилучили під час обшуків на одному зі сховищ.
  • У липні на онлайн-торгах через систему ProZorro продали перші спецдозволи на видобування бурштину на двох ділянках у Сарненському районі.