«Голос» вимагає доповіді від міністра Тарана в Раді. Хочуть заслухати звіт про авіакатастрофу під Чугуєвом і премії за невідкриття вогню

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Голос» вимагає доповіді від міністра Тарана в Раді. Хочуть заслухати звіт про авіакатастрофу під Чугуєвом і премії за невідкриття вогню

У п’ятницю, 2 жовтня, на годину запитань до уряду у Верховну Раду кличуть міністра оборони України Андрія Тарана, від якого очікують звіту щодо авіакатастрофи літака з курсантами під Чугуєвом, а також щодо наказу Міноборони про преміювання за невідкриття вогню на лінії розмежування на Донбасі.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook керівник парламентської фракції «Голос» Сергій Рахманін.

«Прагнення викликати міністра Тарана до Ради перетворилося на непереборне. Після трагедії з Ан-26 — тим більше. Найближчої п’ятниці вимагатимемо від пана генерала звіту», — наголосив він.

За словами Рахманіна, якщо почуємо традиційне «питання опрацьовується», терпець може урватися навіть у провладної частини депутатського корпусу.

«Від того, наскільки аргументованими будуть відповіді міністра Тарана, багато в чому буде залежати його доля», — додав нардеп.

Також голова фракції «Голос» зазначив, що питання не тільки в тому, що військо недофінансовується, але й у пріоритетах фінансування, своєчасності виділення грошей та ефективності використання коштів.

«З усім цим величезні проблеми. Проблеми зі станом техніки, із виробництвом і модернізацією озброєнь, із закупівлею боєприпасів. До появи цих проблем долучилися всі потроху — від влади загалом до конкретних державних органів. Але до Міністерства оборони питань найбільше», — зауважив він.

Окрім цього, Рахманін спростував інформацію про те, що парламентський комітет з питань національної безпеки, оборони і розвідки підтримав створення тимчасової слідчої комісії щодо справи із затриманням найманців «ПВК Вагнера».

«24 вересня, на момент проведення засідання комітету з безпеки, проєкт постанови про створення тимчасової слідчої комісії щодо «вагнерівців» уже зареєстрував депутат від «Голосу» Роман Костенко. Рішення про створення ТСК ухвалюється Верховною Радою, але це питання ще не потрапило до порядку денного сесії», — пояснив він, уточнивши, що для початку роботи комісії проєкт постанови про її створення перед Радою має розглянути регламентний комітет.

  • Увечері 25 вересня в Харківській області сталась авіакатастрофа — літак Ан-26 Повітряних сил ЗСУ розбився при заході на посадку. Він упав за два кілометри від військового аеродрому.
  • На борту перебували 27 людей: 7 членів екіпажу та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. В авіакатастрофі вижили лише двоє курсантів: один із них помер уранці наступного дня в лікарні, життю іншого нічого не загрожує.
  • За словами міністра оборони Андрія Тарана, курсанти проводили навчальні польоти, а сам літак до цього здійснив шість злетів і посадок поспіль. Керували літаком не курсанти, а досвідчені пілоти. Під час сьомого польоту командир екіпажу повідомив про проблеми з лівим двигуном і готувався до аварійної посадки, але раптово сталася катастрофа. Імовірно, літак зачепив крилом землю.