Шведський економіст Аслунд йде з «Укрзалізниці». Він скаржиться на невиплату зарплати та нападки з боку влади

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Шведський економіст Аслунд йде з «Укрзалізниці». Він скаржиться на невиплату зарплати та нападки з боку влади

Wikipedia / Mykola Swarnyk

Шведський економіст, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд оголосив про рішення вийти зі складу наглядової ради «Укрзалізниці».

Про це він повідомив у своїй колонці для KyivPost.

Серед причин цього рішення Аслунд назвав надмірні юридичні ризики, на які він наражається як член наглядової ради. «Хоча нам було обіцяно страхування відповідальності директорів і посадових осіб у нашій угоді про призначення, що є стандартом для членства в раді директорів, ми не отримували такої страховки від нашого акціонера — уряду України», — пояснив він.

Крім того, шведський економіст заявив, що багато рішень наглядової ради керівництво «Укрзалізниці» не виконує. «Уряд не надає «Укрзалізниці» розумних нормативних або фінансових умов для модернізації та підвищення ефективності (необґрунтований земельний податок, значно занижені рівнем витрат тарифи, наполегливі вимоги до надмірного укомплектування штату тощо). Ці обставини ставлять компанію у хистке фінансове становище», — додав Аслунд.

Він також повідомив, що з квітня цього року члени наглядової ради не отримують зарплати. «Після пʼяти місяців заборгованості із зарплати я вважаю малоймовірним, що нинішній український уряд виплачуватиме якусь винагороду членам наглядової ради. Це розпочалося з виступу президента Володимира Зеленського у Верховній Раді, парламенті України, 4 березня. Але він запровадив мінімальну заробітну плату по-популістськи. Наприкінці квітня Верховна Рада внесла поправки до закону про бюджет, обмеживши заробітну плату всіх державних службовців, а також членів правлінь і наглядових рад державних компаній на рівні 10-кратного розміру офіційної мінімальної заробітної плати з 1 квітня до кінця карантину. Це було представлено як тимчасовий надзвичайний захід, але він триває вже пʼять місяців і може зберегтися», — зазначив економіст.

На його думку, найгіршим є те, що це не заохочує компетентних і чесних людей працювати на українську державу та є атакою на хороше управління. «Парламентарі «Слуги народу» нападають на іноземних членів наглядових рад державних українських компаній за те, що вони — іноземці та їм надто багато платять, але з квітня нам нічого не платять», — додав Аслунд.

На його думку, основна проблема полягає в тому, що президент і депутати не вірять у хороше корпоративне управління. «Ми, іноземні члени наглядових рад 13 великих державних компаній і банків, багато працювали, щоб спробувати поліпшити державні компанії України. Від президента (єдиного президента України, якого я ніколи не зустрічав) ми отримуємо лише образи і перешкоди», — наголосив економіст.

  • Наприкінці серпня Кабінет міністрів призначив голову наглядової ради аеропорту «Бориспіль» Володимира Жмака новим очільником «Укрзалізниці».
  • 15 квітня уряд звільнив Желько Марчека із посади виконувача обовʼязків голови правління «Укрзалізниці» та виключив його зі складу членів правління.