Уряд звільнив Марчека з посади керівника «Укрзалізниці». Тимчасово призначили Івана Юрика

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Уряд звільнив Желько Марчека із посади виконувача обовʼязків голови правління «Укрзалізниці» та виключив його зі складу членів правління. Про це повідомив міністр інфраструктури Володимир Криклій.

Марчек встиг попрацювати на посаді трохи більше двох місяців. Тимчасово виконуватиме обовʼязки голови правління «Укрзалізниці» Іван Юрик.

Конкурс на посаду голови правління, який наразі призупинено за рішенням наглядової ради товариства, буде відновлений та продовжений після завершення карантину.

Напередодні наглядова рада «Укрзалізниці» рекомендувала уряду звільнити Марчека.

Раніше Криклій заявив в інтервʼю «Радіо Свобода», що Марчек «не виправдав довіру». «Якщо говорити про ті речі, які не виправдали довіру, то їх чимало. Це в першу чергу продаж непрофільних активів, тому що по них ставилися відповідні завдання», — сказав Криклій.

Він наголосив, що в «Укрзалізниці» дуже багато непрофільних речей, «починаючи від якихось офісних приміщень, баскетбольних залів, спортивних майданчиків, того, чим не користуються, санаторії, багато-багато різноманітних речей». «За приблизними підрахунками, можна вивільнити гроші від 8 до 12 мільярдів гривень. А це великі гроші навіть для «Укрзалізниці». І за рахунок них можна було і запланувати якраз придбання, у тому числі оновлення рухомого складу. У цій частині провалена відверто робота членами правління», — заявив Криклій.

Хто такий Іван Юрик?

З 20 червня 2018 року по 5 червня 2019-го був членом наглядової ради «Укрзалізниці». З 14 червня 2019 року — член правління «Укрзалізниці».

Раніше працював у Міністерстві фінансів та на керівних посадах в агентстві сприяння інвестиціям Ukraineinvest.

  • 29 січня Кабінет міністрів погодив звільнення з посади керівника «Укрзалізниці» Євгена Кравцова, який був призначений очільником компанії в січні 2019 року.
  • У лютому виконувачем обов’язків керівника компанії став Желько Марчек.