Азербайджанські хакери атакували найбільші ЗМІ Вірменії

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Азербайджанські хакери здійснили кібератаку на вірменські засоби масової інформації та новинні сайти.

Про це повідомляє пресслужба Служби нацбезпеки Вірменії.

Там розповіли, що сервери таким сайтам як 1in.am, armenpress.am, news.am, mamul.am, armtimes.am, hetq.am та іншим надає на контрактній основі міжнародна компанія Cloudflare.

«Азербайджанські хакери змінили налаштування цих сайтів, що за короткий час було виправлено», — пояснили у відомстві.

Під час злому на всіх цих сайтах транслювалося зображення президента Азербайджану Ільхама Алієва.

Що таке Нагірний Карабах?

Нагірний Карабах — це спірна територія між Вірменією та Азербайджаном. Після розпаду СРСР регіон увійшов до міжнародно визнаних кордонів Азербайджану, але від того часу фактично контролюється Вірменією, оскільки населення регіону переважно вірменське. Спочатку регіональний парламент Нагірного Карабаху хотів приєднатися до Вірменської РСР, а потім у 1991 році провів референдум, на якому 99% жителів проголосували за незалежність.

До складу Азербайджану територія увійшла як автономна область, водночас унаслідок бойових дій у 1990-х роках там сформувалась невизнана Нагірно-Карабаська республіка, яка і має владу на цих територіях. Азербайджан вважає це окупацією.

Масштабні бойові дії у регіоні тривали до 1994 року, поки Вірменія та Азербайджан не підписали угоду про незастосування зброї. Відтоді в Нагірному Карабаху часто відбувається ескалація конфлікту із взаємними обстрілами. Відносини між Вірменією та Азербайджаном майже повністю відсутні, а народи країн ворогують між собою. Формально мирні перемовини щодо долі регіону проходять у Мінській групі за посередництва ОБСЄ з 1992 року. У світі Нагірний Карабах офіційно вважають азербайджанською територією.

  • Уранці 27 вересня місто Степанакерт та інші населені пункти Нагірного Карабаху обстріляли із «Градів». Сторони конфлікту в Нагірному Карабаху — Вірменія та Азербайджан — звинуватили одна одну в черговій ескалації.
  • Міністерство оборони Азербайджану заявило, що Вірменія обстріляла села та позиції азербайджанської армії у прифронтовій зоні. Премʼєр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що це азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах. Після цього він оголосив воєнний стан та мобілізацію.
  • Згодом парламент Азербайджану ухвалив постанову про воєнний стан у низці міст країни через ескалацію конфлікту в регіоні Нагірного Карабаху. Радник азербайджанського президента зазначив, що метою його країни є відновлення повного контролю за Нагірним Карабахом.