Рада Європи закликала Вірменію та Азербайджан проявити стриманість та припинити конфлікт у Нагірному Карабасі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Рада Європи закликала Вірменію та Азербайджан проявити стриманість та припинити конфлікт у Нагірному Карабасі

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

Council of Europe

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич закликала Вірменію та Азербайджан негайно докласти зусиль, аби мирно вирішити конфлікт у регіоні Нагірного Карабаху.

Про це йдеться в повідомленні організації.

«Я серйозно стурбована повідомленнями про військову ескалацію нагірно-карабахського конфлікту. Я закликаю наших держав-членів, Вірменію та Азербайджан, проявити відповідальність і стриманість і негайно припинити бойові дії. При вступі до Ради Європи обидві країни взяли на себе зобовʼязання вирішити конфлікт мирними засобами, і це зобовʼязання має суворо дотримуватися», — заявила генсек.

Пейчинович-Бурич додала, що готова допомогти знайти мирне вирішення конфлікту.

«Від імені Ради Європи я закликаю владу двох наших держав-членів зробити все можливе, щоб захистити людські життя й не брати участь у військових конфліктах. Слід докласти всіх зусиль, щоб зупинити ескалацію», — зазначила вона.

Що сталось?

Уранці 27 вересня місто Степанакерт та інші населені пункти Нагірного Карабаху обстріляли із «Градів». Сторони конфлікту в Нагірному Карабасі — Вірменія та Азербайджан — звинуватили одна одну в черговій ескалації.

Міністерство оборони Азербайджану заявило, що Вірменія обстріляла села та позиції азербайджанської армії у прифронтовій зоні. Премʼєр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що це азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах.

«Президент» невизнаної Нагірно-Карабахської республіки Араїк Арутюнян оголосив військовий стан і загальну мобілізацію чоловіків, старших за 18 років.

  • У Вірменії оголосили воєнний стан та мобілізацію.
  • Вірменія й Азербайджан понад 30 років воюють за контроль над Нагірним Карабахом. Активна війна на етнічному підґрунті тривала з 1988 року до травня 1994 року, але військові зіткнення продовжились і після підписання.