Amazon презентувала домашній дрон, який може транслювати пограбування. Критики побачили у ньому дещо тривожне та антиутопічне

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Amazon презентувала домашній дрон, який може транслювати пограбування. Критики побачили у ньому дещо тривожне та антиутопічне

Скриншот / YouTube

Amazon презентувала нову розробку дочірньої компанії Ring, яка спеціалізується на системах захисту оселі — це дрон, який літає по квартирі у разі виявлення небезпек, таких як пожежа чи пограбування.

Схожий на соковижималку пристрій викликав у критиків змішані почуття, в тому числі через інциденти, коли системи Amazon без відома користувачів передавали їхні розмови або ставали жертвами хакерських атак.

Рекламне відео демонструє бідолашного злодія, який вдерся у помешкання, побачив невеличкий дрон і кинувся навтьоки. Пристрій здатен самостійно злітати з бази, знаходити небезпеку й транслювати її в реальному часі на смартфон господаря квартири, а потім повертатися на місце.

Дрон Always Home Cam буде доступний вже в 2021 році і коштуватиме $250. Пристрій дзижчить дуже тихо, зате з нього лунає запис із низькими звуками, який має налякати злочинців.

Як зазначає Business Insider, анонс домашнього дрона викликав змішані відгуки. Частина коментаторів побоюється можливого зростання технологічного стеження та зловживань. В той час як одні дописують жартівливі побоювання, інші говорять про цілком реальні.

«Шпигунський дрон для вашого дому, керований мегакорпорацією — це 100% щось із Black Mirror, і це точно не вдала ідея для продукту», — пише одна користувачка Twitter.

«Підключена до інтернету камера дрона для дому у розпорядженні Amazon. Це точно не буде кошмаром для конфіденційності, взагалі», — пише Internet of Shit, сатиричний Twitter-акаунт, який висміює безглузді пристрої.

Програмісти та експерти в галузі кібербезпеки поставилися до питання більш серйозно. Зокрема, на переконання британської правозахисної групи Big Brother Watch, цей дрон є «найбільш страхітливим проєктом стеження від Amazon».

«Складно уявити, чому Amazon думає, ніби всі хочуть у себе вдома літаючу інтернет-камеру, пов’язану з компанією, що збирає дані. Важливо визнати вплив продуктів Amazon на спільноту та зростаючий ринок стеження», — заявив керівник групи Сілкі Карло.

Ці побоювання небезпідставні. У 2019 році Amazon упіймали на пересиланні модераторам фрагментів аудіо, записаних голосовим асистентом Alexa. Цей сервіс, як виявилось, записував досить чутливі та навіть інтимні моменти, що викликало обурення з боку покупців, які не знали про запис їхніх приватних розмов, які потрапили до інших людей.

Систему захисту оселі Ring уже критикували за співпрацю з поліцією та вразливість перед хакерськими атаками. В одному з випадків хакер зміг підключитися до камери у спальні 8-річної дівчинки, з якої почав глузувати.

Amazon відповіла на закиди щодо безпечності її систем обіцянкою посилити шифрування.