The Globe and Mail: Водомети білоруським силовикам постачала пов’язана з Канадою компанія

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
The Globe and Mail: Водомети білоруським силовикам постачала пов’язана з Канадою компанія

tut.by

Сині водомети Predator, які останнім часом часто з’являються на вулицях білоруських міст для придушення протестів, постачала пов’язана з Канадою компанія.

Про це пише канадське видання The Globe and Mail.

Зазначається, що ці водомети виготовила фірма Streit Group, яку в 1990-х роках заснував у Канаді Герман Гуторов. Він є канадським громадянином, який проживає в ОАЕ. Компанія досі має деякі виробничі потужності в канадському місті Онтаріо.

Видання не змогло достеменно підтвердити, що водомети справді виробила компанія Streit, але, судячи з фотографій та відео з Білорусі, ці машини дуже схожі на моделі, які вказані на сайті фірми, зокрема дизайном і розташуванням вентиляційних отворів.

Компанія Streit відома тим, що продає озброєння до багатьох різних конфліктних зон — від Південного Судану до Лівії. Водночас вона оминає канадське ембарго на постачання зброї, оскільки формально розташована в ОАЕ.

На сайті фірми вказано, що водомети можуть перевозити близько 5 тисяч літрів води та стріляти нею на відстань 70 метрів. Також у передній частині машини є металеві лопати для усунення перешкод, зокрема й барикад.

Від 2018 року Канада вимагає у своїх громадян спеціального дозволу для торгівлі товарами військового призначення між країнами, однак Streit обходить канадське законодавство через реєстрацію в ОАЕ, а в канадському уряду вирішили не звертати на це уваги.