«Схеми»: Дружина Медведчука, телеведуча Оксана Марченко стала власницею будівельної компанії у Росії

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Схеми»: Дружина Медведчука, телеведуча Оксана Марченко стала власницею будівельної компанії у Росії

ВКонтакте

Дружина нардепа від «Опозиційного блоку – За життя» Віктора Медведчука, телеведуча Оксана Марченко на початку осені стала власницею російської будівельної компанії. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми».

11 вересня російська компанія «Юг Энерго», яку відповідно до декларації Медведчука контролює його дружина, стала власницею компанії «НЗНП Инжиниринг».

Як зʼясували журналісти, компанія зареєстрована в Москві 1 квітня цього року, а її основним напрямком є «діяльність замовника-забудовника, генерального підрядника», додаткові види діяльності — в області архітектури, інженерні вишукування в будівництві, управління проєктами.

У серпні фірма стала членом «Ассоциации проектировщиков Южного округа». В Південний округ Росії входить Ростовська область, де розташувався завод, що належить родині Медведчука.

Журналісти зазначають, що назва компанії співзвучна із низкою компаній родини нардепа, задіяних у видобутку і переробці нафтопродуктів на території Росії. Зокрема, «НЗНП Трейд», Торговий дім «НЗНП», «Югтранс-НЗНП» та «НЗНП» (Новошахтинський завод нафтопродуктів). А директором «материнської» для всіх цих нафтових структур компанії є Валерій Пак – ексзаступник міністра природних ресурсів Росії та ексочільник Федерального агентства з користування надрами.

Сам нардеп не приховує, що бізнесом управляє особисто він. «Оксана Марченко, моя дружина, не займається бізнесом. Вона володіє бізнесом. Раз. А керую бізнесом я», — зазначав він раніше.

  • Раніше журналісти програми «Схеми» зʼясували, що продукцію з «Новошахтинського заводу нафтопродуктів» у Росії, який контролює дружина Медведчука, постачають у США попри те, що політик з 2014 року перебуває там під санкціями. Покупцем є одна з найбільшим американських нафтопереробних корпорацій ExxonMobil, реклама якої часто зустрічається під час автоперегонів.
  • Сімʼя Медведчука володіє в Криму бізнесом, який зʼявився там вже після російської анексії.
  • П’ять болгарських компаній родини Медведчука також володіють землею на узбережжі Чорного моря в Болгарії. Їх нардеп купив у 2007 році, через два роки після звільнення з Адміністрації президента Леоніда Кучми.