Член ТКГ Фокін вибачився за те, що назвав бойовиків на Донбасі «повстанцями»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Член ТКГ Фокін вибачився за те, що назвав бойовиків на Донбасі «повстанцями»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Заступник керівника делегації України у Тристоронній контактній групі Вітольд Фокін вибачився за те, що назвав окупантів на Донбасі «повстанцями». Про це повідомили НВ в Офісі президента.

«Говорячи про необхідність розміщення військового контингенту ООН на україно-російському кордоні, аби унеможливити постачання допомоги, в першу чергу військової, з території Російської Федерації, я необачно вжив термін «повстанці». І хоча це слово використовувалося і попереднім президентом України, зокрема, у його промові, якщо не помиляюся, в Цюрихському університеті в січні 2015 року, правильно було б сказати «бойовики». Я щиро прошу вибачення у всіх, кого зачепили мої слова», — заявив Фокін.

Він зазначив, що зробить все, аби в Україну повернувся мир — такою Фокін бачить свою роль у ТКГ.

«Водночас, хочу запевнити усіх, що зусилля, які ми з колегами докладаємо для досягнення нашої з вами спільної мети — відновлення суверенітету України і територіальної цілісності нашої держави у міжнародно визнаних кордонах, мають незрівнянно більше значення, аніж невдало вжите слово», — додав перший премʼєр України.

Нагадаємо, «повстанцями» бойовиків Фокін назвав 21 вересня в етері «Українського радіо»: «Потрібно або такий самий контингент [військовий контингент ООН] розташувати на кордоні з Росією, щоб припинити звідти допомогу повстанцям, або по всій території. Зрештою, в Мінських угодах написано, що можна зосередити ці війська ООН на лінії розмежування і на території, на якій будуть проводитися вибори».

Зазначимо, що партія «Голос» готує звернення до Зеленського з вимогою звільнити Фокіна з ТКГ, адже вважає його заяви є неприйнятними.

  • 30 серпня в інтервʼю виданню «Страна.ua» Фокін заявив, що особливий статус потрібно надати усьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями. Він також виступив за повну амністію для учасників подій на сході. На його думку, такі кроки назустріч Росії підштовхнуть її відмовитися від місцевих виборів на окупованому Донбасі до повернення державного кордону під контроль України.
  • У МВС ці слова назвали такими, що не відповідають національним інтересам України. Офіс президента заявив, що Фокін «щойно приєднався до переговорного процесу та розбирається з тематикою».
  • Після заяв Фокіна у ТКГ заявили, що у них зʼявиться речник, який буде висловлювати єдину позицію представників.