Член ТКГ Фокін знову підтвердив, що виступає за загальну амністію на Донбасі

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Перший прем’єр-міністр та заступник голови української делегації у ТКГ щодо Донбасу Вітольд Фокін знову підтвердив, що виступає за повну амністію на Донбасі.

Про це він розповів в інтерв’ю «Українському радіо».

Фокін зазначив, що вважає встановлення режиму тиші на сході України великим досягненням чинної влади.

«Що далі? Як написано в комплексних заходах із вирішення конфлікту на сході, треба почати по-справжньому розведення військ, не імітувати діяльність. А розводити по всьому фронту, треба відводити важку військову техніку, а далі — не можна розраховувати на мир навіть у віддаленій перспективі, якщо не оголосити загальну амністію», — заявив він.

Водночас Фокін запевняє, що не можна помилувати тих, хто «ґвалтував, вбивав, знущався», а також «садистів, які фотографували свої злочини». Також він закликав розрізняти поняття амністії та помилування.

«Згідно з нормами міжнародного права, будь-яка країна, в тому числі й Україна, не може, а зобов’язана переслідувати й судити людей, які скоїли воєнні злочини. Так чому вони до мене пред’являють претензії? З одного боку, перекрутили мій текст, а з іншого демонструють повну некомпетентність», — наголосив Фокін.

  • Перший прем’єр і заступник голови української делегації в ТКГ Вітольд Фокін 30 серпня в інтервʼю «Страна.ua» заявив, що особливий статус потрібно надати усьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями. Він також виступив за повну амністію для учасників подій на сході. На його думку, такі кроки назустріч Росії підштовхнуть її відмовитися від місцевих виборів на окупованому Донбасі до повернення під контроль України державного кордону.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підкреслив, що заяви Вітольда Фокіна стосовно Донбасу не відповідають національним інтересам України. Офіс президента відреагував на інтервʼю Фокіна, наголосивши, що той «щойно приєднався до переговорного процесу та розбирається з тематикою».